Greklands finansministers rådgivare: Vi kan inte betala

5:26 min

Idag löper stödprogrammet till Grekland ut samtidigt som ett lån till Internationella  valutafonden, IMF, på 1,6 miljarder euro. Men det är ett lån som Grekland inte har för avsikt att betala tillbaka och landets regering har också annonserat att grekerna ska få folkomrösta om fortsatta stödåtgärder från EU och IMF. Ekot har fått en exklusiv intervju med en av Greklands finansminister Yanis Varoufakis allra närmaste rådgivare, Daniel Munevar.

– Det handlar inte om huruvida vi vill betala tillbaka eller inte. Vi kan inte betala. Antingen ger vi pengar till IMF eller så betalar vi ut pensioner och löner. Och det beslutet är ganska enkelt, säger Daniel Munevar när vi ses på en uteservering i centrala Stockholm.

Så vad säger man som rådgivare till en finansminister i ett land som håller på att bli bankrutt? Vad ger man för råd?

– Rådet är alltid att ha is i magen och ha ett långsiktigt perspektiv på allt som händer, säger Daniel Munevar.

Det som låg på bordet den här gången  var en förlängning av stödprogrammet i minst fem månader till och 1,8 miljarder Euro till den sinande grekiska statskassan.

– Yanis Varoufakis har alltid varit väldigt tydlig med att vi inte kommer att skriva under ännu ett låtsas-avtal som ser bra ut på papper men som i praktiken bara gör saker värre, berättar daniel Munevar. 

Grekland kunde tänka sig att gå med på de flesta kraven, fortsätter han, förutom att sänka pensionerna mer. Men då ville vi i gengäld få skuldlättnader. Men det gick inte IMF och EU med på, så därför gick allt om intet. De slog dövörat till så snart det kom på tal, säger han.

– Institutionerna har praktiskt taget varit döva så snart sådana saker kom på tal.

Så istället annonserade regeringen att den ska låta det grekiska folket ta ställning till om de vill gå med på EU och IMF:s åtgärdspaket i en folkomröstning den 5 juli. Beskedet slog ner som en bomb i helgen. Men det kan väl knappast ha varit ett snabbt beslut från grekiskt håll,  det måste väl ha funnits med i planerna länge? frågar jag rådgivaren Daniel Munevar

– Det har givetvis diskuterats sedan i januari, säger han.

Det var då vänsterpartiet Syriza vann nyvalet i Grekland och gjorde Alex Tsipras till ny premiärminsiter,  Yanis Varoufakis till finansminister.

– Men jag var inte med i beslutet att lägga fram det här just i helgen, säger Daniel Munevar.

Det har höjts röster, inte minst från Europaparlamentets talman, tysken Martin Schulz, om att den här omröstningen om stödprogramsförslaget egentligen är ett förtäckt val om att vara eller inte vara med i Euro-samarbetet. Men så är det inte alls, försäkrar Daniel Munevar.

– Grekland är och kommer fortsätta vara med i Eurosamarbetet.

Oavsett så är det ju minst sagt rätt svåra frågor det här, är det verkligen nått som vanligt folk på en veckas tid kan ta ställning till undrar jag?

– Jo, det är extremt problematiskt, säger Daniel Munevar. Men samtidigt är grekerna väl insatta i situationen eftersom regeringen alltid publicerar allt som rör förhandlingarna offentligt.

Premiärminister Alex Tsipras har uppmanat folk att rösta nej till IMF och EU:s stödprogramsförslag. Men regeringen kommer att lyda folkviljan.

– Vill de tacka ja till det nya paketet, ja,  då gör vi det bästa av den situationen, säger Daniel Munevar, även om han är snabb med att lägga till att det inte skulle hjälpa Grekland på fötter.

– Men om folket säger nej så får vi ett stärkt demokratiskt mandat att gå tillbaka och försöka få igång nya förhandlingar med EU, vi kan säga "Kolla! Vi visste att folket tyckte såhär, det var därför vi lät dem rösta." Nu får vi snacka på riktigt.

Efter fem år med den här krisen. Fem år med stödpaket, lån och besparingsåtgärder. Fem år med förhandlingar som går i stöpet titt som tätt. Nya så kallade ödesdagar som avlöser varandra.

Så ska man då alltså börja med nya samtal - igen?

– Ja, du vet, det är så det blir. Nya förhandlingar väntar, men det är så det är.

Så, vad är det första du kommer säga när du träffar finansminister Yanis Varoufakis idag undrar jag.

– Jag kommer fråga hur många timmar han har sovit, skrattar Daniel Munerva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista