Läger hotas av brist på donationer

2:29 min

I ett av de stora flyktinglägren för Yazidier driver svenska läkare en klinik som tar emot uppemot 10 000 patienter. Men allteftersom donationerna från omvärlden avtar hotas nu existensen för kliniken.

Meshen är en man i 40 års åldern som sitter på en plaststol på klinikområdets innergård. Han uppskattar att kliniken finns, hit kan alla gå och här är vi alla lika säger han, rik som fattig.

Precis som alla andra här saknar han familjemedlemmar.

– Min bror har jag inte hört något av, han är försvunnen. Däremot har jag hört att hans fru nu är i Tal Afar. En IS styrd stad.

Nu sitter han och väntar på sin tur med ett barn i knät. Och det är många som behöver klinikens hjälp.

Kvinnor med infektioner efter att ha våldtagis av IS-krigare, oroliga barn som behöver en stunds trygghet, människor med diarréer, diabetiker som behöver medicin. De flesta vanliga åkommorna behandlas här. 

Många yazidier som varit fångar hos IS lider av både svåra fysiska och psykiska åkommor.

Det var läkaren Lokman Atrosh som startade kliniken i samarbete med kurdiska läkarsällskapet i Sverige.

I början handlade det om att behandla uttorkade människor som i dagar gömt sig från IS på berget, nu är den största fienden hopplösheten säger han.

– I början trodde många att det här skulle lösa sig på fyra-fem månader, men nu finns det inget hopp om att det kommer att lösa sig i den närmaste framtiden.

Läkarsällskapet har också byggt ett bageri i lägret som två gånger dagligen förser flyktingarna med nybakat bröd.

Men precis som för många andra ideella verksamheter är det svårt att få det att gå ihop. När medieljuset slocknat har också givarnas intresse försvunnit.

– Om det inte bär har vi inget annat val än att lägga ner. Många kommer tyvärr att drabbas och det finns ingen som kan ta över efter oss så vi är djupt oroliga, säger Lokman Atrosh.

Och Meshen, patienten på plaststolen på klinikens innergård är bekymrad för en eventuell nedläggning

– Människor här kommer att lida ännu mer, det vore katastrof om de tvingas lägga ner. Vi behöver mer hjälp inte mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista