Grekland får ett första nej till nytt förslag

1:20 min

Grekland lämnade idag överraskande ett nytt förslag för att landet ska komma överens med de internationella långivarna före midnatt då landets löpande nödlåneprogram löper ut. Men Eurozonens finansministrar säger inledningsvis nej till en förlängning av det gamla nödlåneprogrammet, men samtalen om ett nytt ska fortsätta imorgon. Samtidigt har nu Grekland ansökt om uppskov med en betalning till IMF på ca 1,5 miljarder euro som ska vara betald vid midnatt.

– Det är för sent med en förlängning av det löpande nödlåneprogrammet nu, konstarerade eurogruppens ordförande, den holländske finansministern Jeroen Dijsselbloem efter finansministrarnas extrainsatta telefonmöte.

Det gamla nödlåneprogrammet, där det egentligen finns några miljarder Euro kvar att betala ut till Grekland, löper ut vid midnatt.

En förlängning nu i sista stund hade bland annat krävt ett godkännande i flera länders parlament vilket det inte finns tid till.

Men samtalen mellan Eurogruppen och Grekland kommer fortsätta imorgon förmiddag, inte minst om hur Grekland i det korta perspektivet nu ska undvika en statsbankrutt.

Men man ska också prata vidare om det grekiska förslaget om ett helt nytt nödlånepaket.

Både Tyskland förbundskansler Angela Merkel och Jeroen Dijsselbloem säger dock att det bara kan förhandlas om det efter den grekiska folkomröstningen på söndag.

Enligt nyhetsbyrån AFP har nu också den grekiske premiärministern Tsipras sagt till både Merkel och Frankrikes president Hollande folkomröstningen kommer äga rum som planerat.

Samtidigt har den grekiska regeringen nu hos IMF sökt uppskov med betalningen av en skuld på ca 1,5 miljarder euro som ska vara inbetalad vid midnatt europeisk tid.

Det återstår att de om IMF godkänner det på så kort varsel.

Den grekiska centralbanken har också ansökt om att den europeiska centralbanken ECB höjer taket för de särskilda nödkrediter som banken lånar ut till det grekiska banksystemet.

I söndags höjdes inte taket, vilket tvingade de grekiska bankerna att stänga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista