Grekland missar betalningen till IMF

1:32 min

I natt skärptes läget för Grekland efter att två viktiga deadlines passerats. Landets kortsiktiga hopp står nu till Europeiska Centralbanken.

Vid midnatt blev Grekland det första industrialiserade landet att missa en återbetalning till den internationella valutafonden IMF och har nu en officiell betalningsfordring på sig och kan inte göra anspråk på IMF-pengar förrän den fordringen betalats.

Grekland hade dock tidigare under tisdagskvällen skickat in en ansökan om uppskov med betalningen och IMF säger att den ska behandlas enligt gängse regler.

Men läget för Grekland skärptes ytterligare i natt eftersom landets nödlåneprogram också löpte ut vid midnatt. Grekland försökte i sista stund i går ännu en gång få till en förlängning av programmet i några dagar för att komma åt de sista miljarderna som återstår att betala ut från lånen. Men efter ett extrainsatt telefonmöte gav Eurogruppen Grekland kalla handen.

Landet står nu alltså för närvarande i stort sett utan möjlighet att komma åt nödvändigt nytt kapital, landet är nära en statsbankrutt med i stort sett stängda banker.

I dag kommer samtalen fortsätta mellan långivarna och Grekland om hur landet ska klara den akuta situationen.

EU sa sig också vara villigt att prata om Greklands andra överraskande förslag  i går kväll, ett tredje nödlånepaket för landet.

Men bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel var tydlig med att inga nya förhandlingar om nya nödlånepaket kan ske före det att Grekland hållit sin folkomröstning på söndag.

Greklands kortsiktiga hopp om friskt kapital står nu till Europeiska Centralbanken ECB som i dag ska bestämma om man ska höja taket för sina särskilda nödkrediter som går direkt till det grekiska banksystemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista