SD: Slopad karensdag inom förskola

1:26 min

Sverigedemokraterna vill ta bort karensdagen för anställda inom förskolan. Tanken är att minska smittspridningen bland både vuxna och barn, säger partiledaren Jimmie Åkesson, som presenterar förslaget i Almedalen senare i dag.

– Det handlar väldigt hög grad om att man kanske väljer att gå till jobbet trots att man är sjuk, och det vill vi undvika genom att vi möjliggör det här. Det finns också en brist på förskolepersonal, man känner sig pressad att gå till jobbet. Det här kan underlätta för dem som jobbar, och det är också bra för barnen.

Vad skulle det kosta?

– Det handlar om ungefär 250 miljoner på årsbasis.

Sverigedemokraterna har sin dag i Almedalen i dag, och partiledaren Jimmie Åkesson tänker bland annat fokusera på barnens villkor.

Ett av de nya förslagen - som kommer att finnas med i partiets budgetmotion i höst - är att avskaffa karensdagen för anställda inom förskolan, både i privat och kommunal verksamhet.

De ska alltså få ersättning redan från första dagen som de är sjuka, föreslår Sverigedemokraterna.

Så här säger Jimmie Åkesson.

– Det är egentligen en åtgärd som fungerar åt båda håll. Vi vet ju att förskolan vissa perioder om året är en smittspridare, både för barn och för personal.

Varför vill ni inte skrota karensdagen för andra yrkesgrupper?

– Vi lade ett förslag redan i höstas när det gäller vårdpersonal, till exempel, så att vi tittar på det här över hela välfärden, där det är påkallad. Det är det till exempel inom vårdyrket, men också inom förskolan.

Sverigedemokraterna presenterar också flera andra förslag som rör förskolan. Bland annat vill partiet att en förskolegrupp ska bestå av högst 15 barn och inrätta ett särskilt stimulansbidrag för att höja matkvaliteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista