Ny utredning ska föreslå sammanslagningar av län och landsting

2:18 min

Sveriges karta kan komma att ritas om inom några år. På torsdag fattar regeringen beslut om att ge i uppdrag åt centerpartisten Kent Johansson och avgående socialdemokratiska landshövdingen Barbro Holmberg att komma med förslag på hur länsgränser och landsting ska förändras.

Det är hög tid att göra de här förändringarna anser Kent Johansson.

– De principer och den indelning som gäller idag är egentligen från 1634. Det är klart att det har hänt en del sedan 1634 som gör att vi måste titta på sättet hur vi organiserar. Utmaningen är att både hantera den förankringen och den traditionen men också se att det har hänt saker sedan 1634, säger han.

Men även om den länsindelning vi har är gammal så har ingen under senare år lyckats ändra på den. Två utredningar, bland annat Ansvarskommitténs, har inte lett till någonting på det här området.

Men nu finns det ett tryck underifrån anser Kent Johansson. Ett enigt SKL, Sveriges kommuner och landsting, har bland annat uppmanat regeringen att komma med förslag.

Frågan är då hur Sverige kan komma att delas in om några år. Kent Johansson ser framför sig att dagens läns- och landstingsgränser ersätts av omkring 10 regioner där det ska bo mellan en halv till en och en halv miljon människor.

Statliga myndigheter som polisen exempelvis ska också anpassas till de här regionerna.

Det här är en demokratireform anser civilminister Ardalan Shekarabi.

Finns det inte en risk att människors inflytande minskar i en stor region där många kommer att bo långt ifrån makten?

– Tvärtom. Om vi inte gör den här förändringen kommer många av de frågor som är centrala för sjukvården och tillväxten skötas av organisationer där vi inte har valda församlingar. Det kommer också komma krav på att man ska flytta delar av ansvaret till staten, säger Ardalan Shekarabi.

Om ett år ska utredarna Kent Johansson och Barbro Holmberg komma med ett första förslag och om två år ska utredningen vara klar. Tanken är att en del ändringar ska kunna börja träda i kraft 2019 och att de nya regionerna ska vara bättre anpassade till hur befolkningen ser ut i olika delar av landet.

Om kartan ritas om kommer mycket att påverkas. Det kan till exempel bli nya residensstäder, nya valkretsar, läns- och landstingsnamnen försvinner och nya regionnamn ska skapas.

– Det handlar ju om identiteten och där tror jag att det är oerhört viktigt att de som bor i det här området själva är med på att komma fram till det, säger Kent Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista