Hårdare gränskontroller i östra Ukraina

2:33 min

I östra Ukraina har det på senare tid bildats kilometerlånga bilköer ut och in i de separatistbehärskade områdena. Den ukrainska armén har ökat kontrollen vid de fåtaliga övergångarna kraftigt för att stoppa vapensmuggling. Men invånare på bägge sidor om den informella gränsen klagar bittert.

– I morse fick vi vänta i sex timmar på att komma igenom, säger Sergej.

Nu hoppas han att det ska gå snabbare att komma tillbaka. Hans bil står i en kö som sträcker sig så långt ögat kan nå och den slutar vid en ukrainsk vägkontroll strax söder om staden Artjomyvsk. I baksätet sitter hans gamla föräldrar och kurar.

– I dag går det an när det är svalt, säger mamman som inte vill säga sitt namn, värre är det när det är hett. Och allt är Porosjenkos fel, säger hon, och syftar på presidenten.

Att ta sig över den informella gränsen har blivit allt svårare, de ukrainska soldaternas kontroller har blivit hårdare, bland annat för att stoppa vapensmuggling. 

Det senaste är att det också blivit förbjudet för bussar att passera över, för dem som inte har råd med bil blir det svårt. Många i östra Ukraina uppfattar det som rena trakasserierna mot dem, även om de inte stöder separatisterna.

En bit bort håller Antonina på och knuffar fram en vit bil i kön, startmotorn har lagt av.

– Vi har varit och hälsat på min son i Artjomyvsk, säger hon. 

Själv bor hon i Horlivka på den sida som behärskas av de ryskstödda separatisterna. Samtidigt har hon passat på att handla matvaror. Livsmedelstransporterna från Ukraina till separatistområdet har mer eller mindre stoppats, det råder brist och priserna på det som finns är uppåt  tre gånger så höga som i övriga Ukraina.

Resorna fram och tillbaka är därför helt nödvändiga för många människor - Antonina är skeptisk till alla politiker och tror inte att det ska bli bättre.

– Om de inte kan komma överens på något sätt så kommer det här bara och fortsätta och vi vanliga människor kommer att lida, säger Antonina.

Men den mer närliggande frågan är hur bilen ska komma igång.

– Längre fram är det en nerförbacke och där ska man nog kunna rullstarta bilen så att de sen kan passera genom armékontrollen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista