Aktiespararna får nej mot Swedbank

2:02 min

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, avvisar den grupptalan som Aktiespararna lämnat in mot Swedbanks fondbolag Robur när det gäller förvaltningen av ett par av bolagets fonder. 

Aktiespararnas vd Carl Rosén är besviken och menar att ARN gett efter för starka bankintressen.

– Vi tycker att det här är ett grundskott mot spararskyddet i Sverige, att ARN inte tar upp det här ärendet. Det här rör miljontals svenskar som vi anser har blivit överdebiterade. Vi är väldigt besvikna på att ARN böjt sig för väldigt starka bankintressen, säger Carl Rosén. 

Det var i december som aktiespararna anmälde Swedbank Robur till Allmänna reklamationsnämnden genom en grupptalan. För tretusen Swedbankkunders räkning krävde Aktiespararna återbetalning av för höga fondavgifter.

Det handlar om två av Sveriges absolut populäraste aktiefonder: Swedbank Roburs Allemansfond Komplett och Kapitalinvest. Fonder med sammanlagt en miljon sparare som i genomsnitt har 70.000 kronor i fonderna.

Aktiespararna menar att dessa båda fonder i praktiken är indexfonder, alltså fonder som förvaltas utan att fondbolaget bidrar med någon kunskap. Ett billigt sätt för Robur och där avgiften borde vara mycket låg.

Aktiespararna kräver därför en återbetalning på sju miljarder kronor vilket motsvarar skillnaden i avgift mellan en aktivt förvaltad fond och en indexfond. Utslaget på samtliga sparare skulle det innebära 7000 kronor per sparare.

Swedbank Roburs vd Tomas Hedberg vill inte säga att han är nöjd med dagens besked, utan konstaterar bara att Allmänna reklamationsnämnden är fel instans.

– I det här fallet så är det 3000 kunder som har gått med i en grupptalan, och det är något som vi tar på största allvar. Vi kommer naturligtvis göra allt för att alla de ska vara nöjda, säger Tomas Hedberg. 

Kan det bli aktuellt att kompensera dem på något annat sätt ändå?

– Nej. 

Vad Aktiespararna ska göra nu är oklart. Man kan begära omprövning. Men att gå vidare till allmän domstol för att få rätt är väldigt svårt, säger vd Carl Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista