USA och Kuba: ambassadöppning i juli

USA och Kuba återupprättar sina diplomatiska förbindelser. De öppnar sina ambassader i varandras länder från den 20 juli.

I april i år träffades ländernas presidenter i Panama, och i maj strök USA Kuba från sin lista över länder som stödjer terrorism. Nu har båda staternas ledare bekräftat att de återknyter fulla diplomatiska kontakter.

I USA kom beskedet från president Barack Obama. Senare i sommar åker utrikesminister John Kerry till Kuba för att hissa den amerikanska flaggan på ambassaden, säger Obama.

I Kuba rapporterades nyheten i statlig tv, med hänvisning till brev från president Raúl Castro.

Obama uppmanar nu också kongressen att upphäva USA:s embargo mot Kuba.

Närmandet mellan de båda länderna har mötts av kritiska röster i USA. I Kuba sitter flera politiska fångar och frågan om mänskliga rättigheter är alltjämt brännande, inte minst bland exilkubaner i Miami. I samband med revolutionen 1959 nationaliserades flera amerikanska företag och krav finns på kompensation för dessa.

Demokratifrågorna ska betonas i utbytet framöver, betonar Obama. Kuba framhåller å sin sida att USA bör återlämna det område vid Guantánamobukten där USA har en militärbas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista