Ingen vapenvila i östra Ukraina

2:49 min

I snart fem månader har det formellt rått vapenvila i östra Ukraina. Men striderna fortsätter ändå, varje dag rapporteras det om skottlossning och beskjutning med tunga vapen - om än i mindre omfattning än tidigare.

I de västra förorterna till den separatistkontrollerade staden Donetsk har det varit oroligt hela året. I Petrovka har det inte varit någon som helst vapenvila.

– Det är något man talar om på TV men här skjuter man mest varje dag - det säger Svetlana Petrusjenko, sedan oktober förra året bor hon och hennes familj i ett litet skyddsrum som tillhör en närbelägen kolgruva.

Sammanlagt är det 20 vuxna och 16 barn som trängs i det lilla skyddsrummet och framförallt på morgnar och kvällar hör de hur man skjuter.

– Även barnen har lärt sig att känna igen varifrån man skjuter och de springer ner i skyddsrummet om de blir rädda, säger Svetlana som tidigare arbetade som kock.

Petrovka ligger nära samhället Mariinka, som separatiststyrkor försökte inta för en månad och det är ett av de ställen där det varit de hårdaste sammanstötningarna sedan vapenvilan i Minsk i februari. På det närbelägna sjukhuset säger man att man hela tiden får ta emot krigsskadade patienter även om det är färre nu än före vapenvilan.

Politikerna fortsätter att träffas om Minskavtalet men vapenvilan varken håller eller bryter samman. Varje dag rapporterar den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE om beskjutning med tunga vapen.

– Bägge sidor gör sig skyldiga till brott mot vapenvilan men en typisk dag sker det klart oftare från de Moskvastödda separatisternas sida, säger OSSE.

Till viss del verkar beskjutningen vara slentrianmässig, ingen sida har i varje fall gjort något riktigt allvarligt försök att gå på offensiven, frontlinjen är i princip oförändrad sedan februari.

Men det kan förstås ändras; separatistledarna gör ingen hemlighet av utan upprepar gärna att de kraftigt vill utvidga sitt område.

Men för det skulle de behöva hjälp av reguljära ryska trupper som skedde i Debaltseve före vapenvilan, något som det är väldigt osäkert om Moskva skulle vara berett att göra. Där hävdar man istället att de ukrainska trupperna kanske förbereder en offensiv.

De flesta man pratar med i Donetsk befarar att kriget kommer att blossa upp igen på allvar - men hoppet om verklig fred finns där.

– Vi vill att det här ska ta slut så snabbt som möjligt, vi vill komma hem till vårt hus och leva ett normalt liv, säger Svetlana.

Fast än så länge bor hon och hennes familj kvar i skyddsrummet vid kolgruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista