Norsk oljefond tar svensk kritik med ro

2:25 min

Den väldiga norska oljefonden har gett sig in i debatten om svensk bolagsstyrning.

Fondens chef, Yngve Slyngstad, vill att svenska bolag ska föra makt över styrelsernas sammansättning från valberedningen till bolagsstämman.

Samtidigt har Slyngstad själv fått kritik av svenska investerare som anser att han agerade för passivt i valberedningen för skandalomsusade SCA. Men den kritiken tar oljefondschefen med ro.

– Vi tar det fullkomligt lugnt! Vi agerar på vårt sätt, vi är långsiktiga och ganska försiktiga, säger chefen för den norska oljefonden, säger Yngve Slyngstad.

Världens största statliga fond har totala tillgångar på över 7.000 miljarder kronor. Oljefonden, som egentligen heter Statens Pensjonsfond Utland, äger bland annat runt 2,5 procent av aktierna i alla europeiska börsnoterade bolag.

Till exempel äger fonden 8 procent av rösterna i svenska skogsbolaget SCA, men i veckan riktade flera stora investerare kritik i tidningen Financial Times mot Yngve Slyngstads agerande i bolagets valberedning. Den föreslog i våras Anders Nyrén till styrelsen, trots omfattande kritik mot honom, bland annat för dyra privata resor med SCA:s flygplan.

Hur rätt var det att föreslå Anders Nyrén till styrelsen?

– Vi kommenterar inte hur vi värderar enskilda valberedningar. Vi är först och främst med i dessa valberedningar för att se till att processen fungerar på ett bra sätt, hellre än att ha väldigt starka synpunkter om enskilda personer.

Yngve Slyngstad säger att han och oljefonden i någon mån sitter i svenska valberedningar för att lära.

– Vi är här på en marknad och i en roll där vi är relativt nya, så vi är relativt försiktiga inför att ha starka synpunkter i en situation som den vi har haft.

Ska man tolka det som att oljefonden gör som de andra i valberedningen säger?

- Det tror jag inte är ett rimligt sätt att uttrycka det på, nej!

Men Yngve Slyngstad är samtidigt kritisk mot hur valberedningar fungerar i Sverige. Oljefondens chef har nu föreslagit att svenska företag ska gå ifrån traditionen att låta bolagsstämman rösta för eller emot hela den styrelse som valberedningen har föreslagit. Slyngstad vill ge aktieägarna möjlighet att rösta på styrelseledamöterna en och en, så som man gör i bland annat Tyskland och USA.

– Det är uppenbart att många investerare kan ha synpunkter på enskilda personer i en styrelse och att därför inte bör konfronteras med att antingen rösta för eller mot en hel styrelse. Att rösta mot en hel styrelse sätter ju företagen i en svår situation, på ett sätt ger det ett styrelsevakuum. Så man måste flytta en del beslutandemakt från valberedningen till bolagsstämman.

Det var några sedan ni lade fram det här förslaget. Vad har ni fått reaktioner från svenska aktörer?

– Så här långt har det övervägande varit positiva reaktioner från svenska aktörer och institutioner. Vi får se i vilken grad företagen genomför detta inför kommande bolagsstämmor nästa vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista