Svensk peshmergasoldat strider mot IS

Ett år har gått sedan den irakiska staden Mosul föll i terrorgruppen IS händer. I en liten by 3 mil därifrån finns svensk-kurden Rizgar Kesteyi. Han och ett 70-tal andra peshmerga-stridande planerar hur de ska ta tillbaka områden i närheten av Mosul.

– Vi är inte riktigt en militär styrka, vi är frivilliga, en styrka på ungefär 80-70 personer. Här framför oss ligger frontlinjen. När det behövs går vi fram och hjälper till.

Rizgar Kesteyi bor i den lilla staden Telsqoff i norra Irak som brukade vara bebodd av kristna, assyrier, kända för sina keramikvaror som gick att köpa i Mosul. När IS avancerade och intog miljonstaden Mosul i juni förra året hamnade Telsqoff i frontlinjen.

I dag bor nästan ingen av de runt 11 000 invånarna kvar. Staden kan beskrivas som en spökstad. I stora vackra villor, med kors hängande över entréerna och Jesustavlor på väggarna, bor inte längre familjer, utan peshmergasoldater, som den samling av kurdiska både frivilliga och militärt utbildade personer kallar sig.

I ett hus lagar de mat, i ett annat kan man sova, i ett tredje samlar de underrättelser om var IS har skymtats och bestämmer var de väpnade kurderna ska strida.

-- Antingen bor de i Duhok eller i al-Qosh. Några har åkt till Europa tror jag. Det är så nära fronten att ingen vågar bo här. Men männen brukar komma hit och hämta grejer som de lämnat kvar.

Frontlinjen, dit Rizgar Kesteyi ibland åker och strider, ligger knappt två kilometer bort. I augusti förra året, när striderna mot IS var som hårdast, vajade terrorgruppens svarta flagga på några byggnader i Telsqoff. Rizgar pekar på ett bilvrak.

-- Det var deras bil, den bombades av alliansen, säger han och syftar på den USA-ledda flygstyrkan som släpper bomber över IS-stridande i delar av Irak och den kurdiska regionen.

Ingen var förberedd på att IS skulle rycka fram som gruppen gjorde förra sommaren. Det erkänner Rizgar Kesteyi utan omsvep.

I nästan ett år har den förre banktjänstemannen från Jönköping stridit mot IS. När han återvände till sitt hemland som han kallar Kurdistan trodde han att striderna skulle pågå i två veckor. Nu tror han att det rör sig om år:

-- I och med att man ser att IS har blivit lite starkare. Inte mot Kurdistan, mot Kurdistan har man lyckats att stoppa dem, men inne i Irak, i Syrien. Folk dör, de slaktar, våldtar och spränger. Jag tycker inte att världen reagerar på det sätt som behövs. Det här är inte hot mot ett land, det är ett hot mot hela världen.

Rizgar Kesteyi har en bakgrund som peshmergasoldat på 80-talet då han stred för ett fritt Kurdistan mot Saddam Hussein.

Han är inte ensam om att ha tagit upp vapen igen för att strida mot IS. Även om peshmerga soldaterna har viljan att strida påpekar de det många det som går att se med blotta ögat: Den kurdiska gruppen har inte särskilt mycket vapen. Fienden, IS, är militärt betydligt starkare.

Flera gånger har det rapporterats att irakiska militärer lämnat ifrån sig vapen till IS när gruppen intagit städer som Mosul och nu senast Ramadi i Anbarprovinsen.

Irak har ingen riktig militär, det är ett enda kaos av små miliser som flyr och lämnar över vapen till IS. Om Irak bara ber om hjälp kan vi bidra till att befria Mosul, säger generalen Tareq Hereni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista