Mer pengar till behövande skolor

1:33 min

Drygt var tionde elev går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet. Nu vill regeringen ta fram ett nytt system för att fördela de statliga bidragen till skolorna. Frågan ska utredas - och målet är att skolor med svaga elever ska få mer pengar.

– I dag är det så att statens pengar till skolan landar mest hos de skolor där eleverna redan har bäst förutsättningar. De skolor som verkligen behöver statligt stöd får ofta inget. Det här måste vi ändra på, vi måste se till att de statliga pengarna når de skolor som behöver dem mest. Därför ska staten kunna sluta utvecklingsavtal med enskilda huvudmän och den statliga finansieringen ska riktas till de skolor som behöver det mest, säger Gustav Fridolin.

13 procent av niondeklassarna gick ut grundskolan utan gymnasiebehörighet förra sommaren.

Bland barn till lågutbildade var det fyra av tio som saknade behörighet.

En orsak, enligt regeringen, är alltså att de statliga pengarna går till skolor där eleverna redan har ett bra resultat.

Skolor med svaga elever får inte ta del av lika mycket. Därför ska fördelningssystemet ändras och pengarna riktas bland annat till skolor med barn till lågutbildade föräldrar.

– Där ser vi hur skillnaderna kraftigt har ökat mellan barn till föräldrar som själva har en gymnasieutbildning och barn till föräldrar som inte har det. Den ojämlikheten har vuxit dramatiskt sedan 2006, säger Gustav Fridolin.

Fridolin ser ingen risk att skolor som gör ett bra jobb känner att de bestraffas för det, eftersom det statliga stödet nu ska gå till skolor med problem.

– Man kan inte bara rikta sådant här på skolresultat, man måste se att skolor har olika förutsättningar. Det finns skolor där barn kommer med väldigt mycket hemifrån. Sedan finns det andra skolor där barn inte har samma stöd - och då måste man se till att man investerar i just de skolorna, säger Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista