Uber: Vi är inget taxiföretag

1:16 min

Efter Ekots stickprovsresor med Uber pop som vanlig kund, där det visade sig att tre av tio förare säger öppet att de inte betalar skatt, sverar nu Alex Czarnecki, lanseringschefen för UBER i Norden på kritiken.

Han menar att det är förarnas eget ansvar att betala skatt och att dom ser sig själva som ett teknikföretag.

– Vi är inget taxiföretag. Vi är ett teknikföretag. Och våra partners som arbetar med oss är inte anställda av oss. Vi äger inte deras bilar. Vi tillhandahåller enbart tekniken och faciliteter. Samåkarna betalar förvararna direkt, och vi hjälper dem med att hantera kreditkortsbetalningarna, säger han.

Uber är en plattform som ansluter passagerare och förare säger Alex Czarnecki. Men när jag säger svenska myndigheter som Transportstyrelsen och Skatteverket tycker att det ser ut att vara en taxitjänst så säger Alex Czarnecki att det är ett missförstånd.

Förarna skriver på ett avtal om att man måste följa alla lagar som gäller om lokala skatter och sociala avgifter, menar han.

Men även beskattningen är en viktig fråga och Uber har därför anlitat externa revisorer, säger Alex Czarnecki, lanseringschefen för företaget Uber i Norden.

-Det vi har gjort är att anlita revisions- och konsultföretag Ernst and Young, som är skattespecialister och som ska hjälpa till för att råda våra partners som vill följa de lokala regelverket.

Är Uber POP ett sätt för chaufförerna att tjäna pengar eller inte?

– Nej det är det inte. Uber pop är en plattform för personer att dela kostnaderna för en transport, svarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista