Liten risk för negativ minusränta efter räntebeskedet

1:34 min

Finansmarknadsminister Per Bolund ser ingen risk att vanliga privatkunder drabbas av extrakostnader efter den nya räntesänkningen. Inte heller hos storbankerna verkar minusränta drabba sparkontona.

– Vi håller fast vid vad vi sagt tidigare - att vi inte har för avsikt att införa någon negativ minusränta för vanliga privat- och företagskunder, säger Petter Brunnberg, pressekreterare på Nordea.

– Det är ett ganska litet steg som har tagits nu, 0,1 procentenheter. Jag tror inte att det kommer få några dramatiska följder för oss som hushåll eller för bolånekunderna. Sedan hoppas vi att bankerna kommer göra det möjligt att göra investeringar för företage, där hoppas vi att det blir en större vilja att investera i nya företag och i expanderande företag.

Men det är ändå ytterligare ett steg mot större minusränta - ser du en ökad risk för att bankerna tar ut minusränta från småsparare?

– Nej, vi har inte sett några sådana tendenser från bankerna så här långt och nu har det ändå varit minusränta under en period. Jag känner mig inte så orolig inför det. Det har visat sig att bankerna har väldigt höga marginaler och har en bra ekonomi, så jag kan verkligen inte se att det kommer bli nödvändigt att ta ut avgifter från spararna.

Ekot har ringt runt till de fyra storbankerna - och inte heller där hörs något tal om minusränta.

– Nej, vi håller fast vid vad vi sagt tidigare - att vi inte har för avsikt att införa någon negativ minusränta för vanliga privat- och företagskunder, säger Petter Brunnberg, pressekreterare på Nordea. 

Vad innefattas i den benämningen?

– De som inte innefattas där är ett fåtal av de allra största företagskunder- och institutioner där vi nu behöver se över möjligheten att nu ta betalt för den extrakostnad som vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista