Ny ekonomi hot mot samhällets finanser

1:48 min

Samåkningstjänsten Uber pop och kritiken mot den från taxibranschen - som Ekot rapporterat om - är ett exempel på en utvecklingstrend där resurser kan utnyttjas effektivare men som också innebär en vidare utmaning för samhällsekonomin.

Den nuvarande skattebasen kommer ju att eroderas när människor startar verksamheter som konkurrerar med traditionella verksamheter och som inte betalar in skatt. Då kommer skattebasen att minska. Så politikerna ligger långt efter när det gäller att utveckla rimliga instrument.

Det kallas kollaborativ ekonomi: att inte äga en egen bil, en egen borrmaskin eller ens alla kläder man bär utan att dela på saker, samäga, privatpersoner som hyr av varandra genom appar på mobiltelefon.

Samåkningstjänsten Uber pop är ett exempel på det och på hur rasande fort utvecklingen går. Just it-företaget Uber, som grundades för bara sex år sedan värderades i fjol till över 120 miljarder kronor. Rumsbokningstjänsten AirBnb som inte fanns för fem år sedan har idag ett börsvärde som överstiger hotellkedjan Hiltons. Det här sker inom flera områden.

– Det kommer verksamheter som är mycket mer rationella där du under resor äter hemma hos personer som är helt okända för dig, när du hyr rum av personer du inte känner, du fixar allting via nätet, säger Christer Hallerby, tidigare statssekreterare, numera omvärldsanalytiker vid Nowa.

Bra genom att i många fall skapa ett resurssnålare och rationellare samhälle, men som samtidigt alltså kan göra det svårare att få in skatter vilket myndigheter faktiskt brottas med över hela världen.

– Lösningen är förmodligen ett nytt skattesystem, lösningen är en ny skattereform, men inte i traditionella termer utan i termer av att man måste se på vad som också händer i samhället och i ekonomin i övrigt. Men Sverige är ju ett högskatteland och vi kan ju ha svårare att hantera vår skattebas än till exempel USA där mycket mer ligger utanför samhället som finansiering av sjukvård, säger, Christer Hallerby.

Samtidigt innebär utvecklingen en mycket stor utmaning för traditionella företag

Restaurangbranschen, taxibranschen som vi idag ser hotad av den här nya ekonomin. Och den kommer säkert att vidga sig till betydligt fler branscher i framtiden, säger Christer Hallerby, tidigare statssekreterare, numera omvärldsanalytiker vid Nowa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista