Svensk förskola på export

1:45 min

I Almedalen kommer en rad förslag på hur svensk export kan utvecklas och ett helt nytt exportområde med stor potential tros vara svensk förskola.

– Det finns en stor global efterfrågan på barnomsorg och högkvalitativ barnomsorg, det vi i Sverige i dag kallar förskola. Det gäller allt man tänker sig av varor och tjänster runt förskolan, säger Elisabeth Thorburn som är grundare av organisationen Sweducare.

Men är svensk förskola egentligen så unik?

– Ja den är både unik och tillsammans med de nordiska länderna ligger vi i topp som OECD och andra organisationer rankar oss.

Barnomsorg i världsklass som en möjlig exportprodukt, ja intresse finns från omvärlden. En enkät av just Sweducare som jobbar för export av välfärdstjänster inom förskolesektorn, visar att majoriteten bland de 100 största fristående friskolorna haft ett eller flera internationella besök under en två årsperiod. Då från länder som Tyskland, Storbritannien och Japan.

En tredjedel av friskolorna har redan inlett diskussioner om exportsatsningar vilket också skulle kunde innebära nya arbetsmarknader för svenska förskolepedagoger och kanske också öka intresset för yrkesutbildningen.

– Framtidens förskollärare kommer ha en möjlighet att göra karriär internationellt.

Samtidigt finns anledning att titta på vilket exportstöd som skulle gå att ge inom just det här området.

– Vi har en feministisk utrikespolitik där vi pratar om att få ut kvinnor på arbetsmarknaden och då är ju verkligen det här något att ta med sig , att kunna visa upp att så här gör vi i Sverige, en förskola som ger kvinnor möjlighet att komma ut på marknaden, bra utbildning för unga, och dessutom hållbarhetsaspekten som vi kommit så långt med i Sverige, säger Emma Norén, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista