Dödsolyckorna i trafiken minskar

1:24 min

Fortsatt minskning av dödsolyckor i trafiken - det visar Transportstyrelsens sammanställning för första halvåret i år.

– Det visar ju att det är ju på rätt väg att nå mål som Sverige har satt upp om högst 220 omkomna i vägtrafiken år 2020, säger Henrik Olars som är presschef på Transportstyrelsen.

Under första halvåret i år omkom 114 personer omkommit i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter från Transportstyrelsen.

Drygt hälften av de omkomna var, 76 personer, omkom när dom färdades i bil. En tredjedel av olyckorna var det en ensam person vid ratten:

– Singelolyckor med bil, i många av de fallen handlar det om att föraren har varit påverkad av någonting som exempelvis alkohol eller andra droger, säger Henrik Olars.

10 procent, det vill säga 15 personer, av dom omkomna var fotgängare och befann sig längs en väg eller vid ett övergångställen.

– Den största minskningen var bland bilister och motorcyklister men just när det gäller de här oskyddade trafikanterna som cyklister och gående där har det inte gått ned lika mycket, säger Henrik Olars.

Och trots att varje enskilt dödsfall är en stor tragedi så visar dagens statistik att medelantalet omkomna ändå minskat med 8 procent i jämförelse med de senaste fem åren.

En liten minskning av dödsolyckorna, säger Henrik Olars är presschef på Transportstyrelse:

 – Ser man på lite sikt, tio femton år, då var det 200 - 300 personer som fick sätta livet till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista