Sveriges Radio i Almedalen

Furtenbach: Tanken är densamma som tidigare

Moderaternas stora satsning på ett "första jobbet-avdraget" är i praktiken ett sjätte jobbskatteavdrag, kommenterar Fredrik Furtenbach.

Moderaterna kallar ju detta ett "första jobbet-avdrag". Hur ska det fungera?

– Det är i praktiken ett sjätte jobbskatteavdrag. Det är en bred skattesänkning, som inte bara går till unga eller nyanlända. Tanken är densamma som tidigare. Avdraget ska skapa jobb genom att fler söker jobb, och genom att löneökningarna dämpas. Eftersom den som får ett jobb får behålla mer av lönen och därmed ställer lägre krav.

– Men denna gång är skattesäkningen som Moderaterna föreslår billigare än senast, eftersom de denna gång vill sänka skatten mindre för dem som tjänar över ungefär 30 000 kronor i månaden.

Det handlar ju om stora pengar, en skattesänkning för nio miljarder. Vad får det för effekter?

– De flesta ekonomer instämmer i att jobbskatteavdragen skapar jobb. Mera kontroversiellt är om det är värt pengarna, eftersom det är väldigt dyrt. Moderaterna måste nu ordna rejäla besparingar på annat, än så länge okänt vad. De har sparat ett par miljarder redan genom nya förslag om integration redan, och säger nu att de har ungefär sju miljarder kvar att skrapa ihop.

– En annan kontroversiell sak med jobbskatteavdragen är att det ökar klyftorna mellan de som jobbar och de som är sjuka, arbetslösa eller pensionärer.

Moderaterna kallar arbetslösheten bland unga och invandrare för ju "det nya utanförskapet". Är den här politiken ny eller inte?

– Det är samma recept för att skapa jobb, men denna gång en lite annorlunda variant med ny marknadsföring. Ordet jobbskatteavdrag verkar inte längre fungera som PR. Nu är argumentet att skatteavdraget särskilt ska ge ungdomar och nyanlända sitt första jobb. Det finns ett par saker till i det här paketet som Moderaterna tänkt ska bidra till det, kraven på den som får socialbidrag och på nyanlända att ta ett arbete ska skärpas, och vuxenutbildningen ska få fler platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista