Ukrainska skyltar ersätts med ryska skyltar i Donetsk

2:13 min

I den största separatistkontrollerade staden Donetsk i östra Ukraina har man börjat ta ner skyltar på ukrainska och ersätta dem med ryska. Men myndigheterna förnekar att det innebär att ukrainskan ska börja undertryckas.

Donetsk har till klart övervägande del en ryskspråkig befolkning och i princip alla kommersiella och privata skyltar är på ryska.

Men nu handlar det om olika officiella skyltar som varit på ukrainska; omskyltningen har bara börjat men myndigheterna säger att den ska fortsätta.

I den lokala TVn, som kontrolleras av separatisterna, sägs att det här på intet sätt innebär någon diskrimenering av ukrainska, det är samma sak som om de i västra Ukraina vill ha skyltarna på det egna språket.

Det här är ett litet exempel på att Donetsk under alla omständigheter blir mer förryskad, TV sänds numera bara på ryska och rubeln håller på att ta över som valuta. Språket har ofta en stor symbolisk och därmed politisk betydelse.

Att de ukrainska politikerna direkt efter Majdan antog en lag som reducerade det ryska språkets ställning var en viktig orsak till att det blev opposition i östra Ukraina.

Lagen drog sedan snabbt tillbaka. I Donetsk väcker omskyltningen blandade känslor.

– Här är det ju trots allt fler människor som pratar ryska så då är det väl praktiskt om skyltar också är på ryska, säger Igor, en ingenjör som sitter och solar på en badstrand.

När jag undrar om det inte innebär början på diskriminering av ukrainskan blir han hetlevrad och utgjuter sig över hur illa, enligt hans uppfattning, som den ukrainska staten behandlar sina medborgare i öster och då förtjänar inte heller språket respekt, säger han.

Ekonomistudenten Maxim däremot förstår inte vad politikerna i staden håller på med.

– Totala dumheter, säger Maxim. Vi som är unga har inga problem att umgås mellan ryssar och ukrainare och vi förstår varandra och språken perfekt, fortsätter han.

Om man skulle göra någonting så borde man sätta upp skyltar på engelska istället, anser Maxim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista