Laddad strid om makten i eurokritiskt parti

1:11 min

Det tyska eurokritiska partiet AfD valde i går på en stormig partikongress en ny ordförande. Många tror att partiet med den nya ordföranden Frauke Petry kommer att gå i mer högerpopulistisk riktning.

– Tack för den engagerade hälsningen från båda sidor, sa den 40-årige Frauke Petry sitt tal inför ordförandevalet i AfD.

Både hennes och hennes konkurrents Berndt Lucke ordförandevaltal möttes av höga burop på den starkt splittrade partikongressen i staden Essen i västra Tyskland.

Men med 60 procent av rösterna avgick Petry med segern och blir nu från december ensam ny ordförande i partiet. Ett val som kan få stor betydelse för vilken riktning partiet nu går politiskt.

Både Petry och Lucke har under det senaste halvåret nämligen utkämpat en bitter ideologiskt laddad strid om makten i partiet.

Lucke har velat att partiet framförallt ska betona sina eurokritiska och ekonomiskt liberala grunder, medan den mer högerkonservativa Petry också velat att partiet ska gå till val på krav om minskad invandring och hårdare tag på kriminalitet.

Nu blev det alltså Petrys falang som gick segrande ur striden.

AfD kom in i fem olika tyska delstatsparlament under året. Men under den pågående Greklands och Eurodebatten har partiet hittills inte kunnat göra några större opinionsmässiga vinster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista