Tre omkom i drunkningsolyckor

1:27 min

Tre personer drunknade under lördagskvällen i samband med bad, bland andra en 9-årig pojke i Garpenberg. Livräddningssällskapet uppmanar till försiktighet.

– Pojken var och badade med några bekanta som upptäckte att han var försvunnen och kontaktade räddningstjänsten, säger Tom Andersson, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Pojken hittades i vattnet och fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

En 30-årig man drunknade under en badutflykt vid sjön Mäsen utanför Varberg under lördagskvällen. Mannen hade tagit sig till sjön för att bada tillsammans med några kamrater.

– Den 30-årige mannen ska ha försökt att signalera att han behövde hjälp i vattnet, men hans liv gick inte att rädda, säger Johan Johansson, vakthavande befäl vid polisen i Halland.

Norr om Bollnäs drunknade en man i 80-årsåldern under en simtur. Mannen skulle ta ett kvällsdopp men under simturen i Växsjön ropade mannen på hjälp. Han försvann därefter i vattnet.

Vittnen lyckades få upp mannen och dra upp honom på en flotte. Han fördes till sjukhuset i Bollnäs men hans liv gick inte att rädda.

De senaste dagarna har flera personer drunknat i sommarvärmen.

– Det är oerhört tråkigt. Vi har fått jättefint väder, då hoppas man att människor ska kunna njuta av det. Då gäller det att ta det här med drunkningsrisken på allvar, säger Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet.

– Vi vet att det fina vädret gör att fler människor söker sig till vatten, då utsätts fler för risker. Men det innebär ju inte per automatik att man måste fara illa och drunkna.

Barn bör inte vara mer än en armlängds avstånd från en vuxen, säger Anders Wernesten. Vuxna uppmanas att inte ge sig ut på för djupt vatten utan istället simma nära land.

– Blir man trött så är det enkelt att sätta ner fötterna och vila en stund.

Varför tror du att vi tar sådana risker när vi badar?
– Jag tror inte att man förstår och tänker efter. För några år sedan så kanske man klarade av det man gör nu. Men nu är man äldre och konditionen har kanske blivit sämre, då är det lätt att överskatta sin förmåga, säger Wernesten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista