Tragisk badhelg

Med värmen kommer också badolyckorna. Under de senaste fem dagarna har minst sju personer drunknat i landet.

På lördagskvällen drunknade en tolvårig pojke vid en badplats i Garpenberg utanför Hedemora och i torsdags omkom en sexårig pojke i Helsingborg.

Karin Brand, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet påpekar att vuxna verkade saknas i samband med de två olyckorna. Pojkarna badade tillsammans med andra barn.

– Man kan inte kräva av barn att de ska kunna rädda livet på varandra om de badar utan vuxnas tillsyn. Ha uppsikt över era barn, vuxentillsynen måste vara minutiös, säger Karin Brand.

Att barn drunknar är betydligt mer ovanligt än att vuxna gör det. Dessutom har antalet barn som råkar ut för drunkningsolyckor halverats under de senaste åren. Ett skäl till det kan vara att simkunnighet sedan 2007 ingår som ett mål i den svenska läroplanen. För att få betyg idrott i årskurs 6 måste elever numera kunna simma.

– Även om antalet barn som kan simma inte ökat jättemycket, är simkunnigheten hos dem som kan betydligt bättre, säger Karin Brand.

Samtidigt har antalet vuxna som drunknar ökat under de senaste fem åren. De senaste årens varma somrar och fina vintrar med tunna isar är förklaringar till att fler har drabbats, enligt Karin Brand. Annars är problemet att vuxna benägna att överskatta hur duktiga de är på att simma. I synnerhet är män mer riskbenägna och överrepresenterade i olycksstatistiken.

– De vilar på gamla meriter och tänker att om de en gång lärt sig simma så kan de simma. Men det är inte så, om du inte upprätthåller din simfärdighet blir du en dålig simmare. Det märks när man simmar rakt ut och sedan inte orkar ta sig tillbaka. Simma på vatten där du bottnar eller har nära till en brygga eller stege, säger Karin Brand.

Antal drunkningsolyckor

I fjol inträffade rekordmånga drunkningar i Sverige, sammanlagt 137 stycken. Det var den högsta siffran på tolv år, och en bidragande orsak tros vara det fina sommarvädret.

Under perioden januari—juni 2015 drunknade 38 personer i Sverige. Av dem var trettio män, sju kvinnor och ett barn.

År  Antal

2005 107

2006 135

2007 103

2008 107

2009 82

2010 79

2011 95

2012 97

2013 129

2014 137

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista