Misstänkt härva med krigsmateriel

1:30 min

Fem män misstänks för grovt brott mot lagen om krigsmateriel. Enligt uppgift ska det handla om ett stort antal automatvapen. Vapnen har används av militär och polis i ett flertal länder, skriver nyhetsbyrån TT.

– Det bedrivs en förundersökning sedan ett par år tillbaka som gäller misstankar om brott mot lagen om krigsmateriel, säger Henrik Söderman, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Hur många misstänkta finns det?

– Det finns fem personer som har fått en offentlig försvarare, det betyder att de har eller kommer att delges misstanke om brott.

Hur länge har de här brottet pågått?

– Det är händelser som har ligger ett par år tillbaka i tiden.      

Enligt TT är de fem männen i åldrarna 73 till 43 år. Det ska ha rört sig om bland annat stora mängder av handeldvapen och automatvapen.

Vapnen ska ha använts av både militär och polis i ett antal länder, utan att det funnits tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter, vilket är nödvändigt. Men svenska försvaret ska inte ha varit inblandade. i affärer med de fem männen, säger Kammaråklagare Henrik Söderman.

– Försvarsmakten är inte föremål för någon affär i det här sammanhanget, säger kammaråklagare Henrik Söderman.

Den 73-åringa mannen misstänks för att ha begått dessa brott under åren 2010 och 2011. Men mannen själv förnekar all inblandning i vapenaffärerna säger mannens försvarare till TT.

– Vi kommer att återkomma till vad det är för typ av föremål och tjänster, och så redovisar vi det när utredningen har kommit längre.