USA skickar inte mer militär för att bekämpa IS

2:25 min

USA har inga planer på att skicka mer militär utomlands för att bekämpa terroristerna i IS. Det sa president Barak Obama på en presskonferens i går.

– Vi är överens om att det krävs lokala, uthålliga säkerhetsstyrkor för att vi ska kunna bli framgångsrika på lång sikt i kampen mot IS, sa president Obama på en presskonferens på Pentagon igår, flankerad av högsta militärledningen, fyrstjärniga generaler, försvarsministern och försvarsstabschefen.

Presidenten anslog en ganska optimistisk ton och ansåg att ett antal IS-förluster visar att de kan, och ska, besegras.

USA:s nye försvarsminister fick stor uppmärksamhet i slutet av maj, när han sa att om irakiska trupper inte vill slåss, så kan USA inte göra mycket åt det. USA har utbildat irakiska soldater i åratal och det var inte länge sedan Obama beslöt att skicka mer amerikansk personal och i går talade han om behovet av att öka takten i utbildningen av lokala trupper, men tillade att lösningen inte är militär.

– Det krävs en bredare ansats, politisk och ekonomisk, för att besegra IS, sa Obama.

Presidenten noterade också att det finns ett inhemskt terrorhot mot USA som inte har med islam att göra, vi är inte i krig med islam, sa han och påminde om morden i en kyrka i South Carolina där mördaren är en vitmaktanhängare.

Sedan attentaten i september 2001 i USA har dubbelt så många dödats i landet av vitmaktanhängare, fanatiker mot regeringen och andra icke-muslimer, som av radikala muslimer - enligt data från New America, en Washingtonbaserad organisation som har räknat. Barack Obama varnade för den inhemska terrorismen också.

Han sa att myndigheterna är bättre på att upptäcka planer på brett upplagda terrorangrepp, än att hinna stoppa ensamvargar.

– Ensamvargarna blir allt mer sofistikerade. Det betyder att vi måste bli bättre, för att kunna förhindra sådana attacker, sa Barack Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista