Norska oljefonden kan investera i Sverige

1:51 min

I Sverige finns nu en debatt om huruvida statliga pensionsfonder ska investera i järnvägar och annan infrastruktur och i Norge finns liknande funderingar kring landets stora statliga oljefond.

Enligt fondens chef, Yngve Slyngstad, skulle satsningar på infrastruktur kunna sprida risker och öka avkastningen, inte minst med tanke på att räntepapper idag knappast lönar sig.

– Vi har idag en tredjedel av portföljen, och väl det, i räntepapper som i praktiken ger noll ränta. När det gäller infrastruktur är det därför frågan om det kan minska risken och sprida investeringar mer, säger Yngve Slyngstad.

De över 7 000 miljarder kronor som finns i oljefonden är huvudsakligen investerade i aktier och obligationer, investeringar som måste ske utanför Norge för att inte överhetta den norska ekonomin. Nu håller en expertgrupp på att utreda om fonden ska få rätt att investera bredare; dels mer i fastigheter, dels i internationell infrastruktur.

Norska oljefonden heter formellt Statens Pensjonsfond Utland och man kan jämföra med den pågående debatten i Sverige om möjligheten att satsa pensions- och försäkringspengar i till exempel nya svenska snabbtågsbanor.

Yngve Slyngstad pekar på utmaningar med att satsa på infrastruktur, inte minst i form av politiska regleringar. Han säger också att om norska oljefonden får möjlighet att investera i infrastruktur lär det i så fall handla om betydligt mer än bara transporter, som vägar och järnvägar.

– Om vi investerar i infrastruktur kommer vi ha ett brett nedslagsfält och inte först och främst vara upptagna av vägar och liknande investeringar. Lika mycket ligger i kommunikation, som fiberoptiska nätverk, inte minst också med energi; nya alternativa energiformer och energitransport genom kraftledningar, säger Yngve Slyngstad.

I Sverige finns funderingar på att bygga höghastighetsbana för järnväg, man pratar om 170 miljarder kronor.

– Det är alltför tidigt för oss att värdera och diskutera enskilda projekt i ensklida länder. Det ligger långt fram, oavsett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista