Kommunistledare besöker Vita Huset

2:01 min

För första gången någonsin är en vietnamesisk kommunistpartiledare inbjuden till Vita Huset.

Mötet idag mellan Vietnams mäktigaste politiker, kommunistpartiets generalsekreterare Nguyen Phu Trong och president Barack Obama beskrivs som historiskt och har strategisk betydelse för båda parter.

Det har gått fyrtio år sen krigsslutet och tjugo år sedan USA och Vietnam normaliserade de diplomatiska relationerna, och sen dess har handeln mellan länderna har ökat dramatisk och är nu uppe i 35 miljarder dollar per år.

Nguyen Phu Trongs besök i Washington beskrivs som historiskt av amerikanska analytiker, som ser flera skäl till varför president Barack Obama är så angelägen om närmare kontakter.

Obama har nyligen, efter mycket möda och stort besvär, lyckats få med kongressen på ett förhandlingsmandat för ett omfattande handelsavtal, TPP, där Vietnam är en viktig partner.

Det finns både politiker och människorättsorganisationer i USA som är kritiska och det beror bland annat på att kommunistregimen förtrampar mänskliga rättigheter och begränsar yttrandefriheten, men också på oro för att Vietnam med sin billigare arbetskraft ska slå ut amerikanska jobb.

Obama är ändå så angelägen om ett avtal att han tog strid med delar av sitt eget parti och fackföreningsrörelsen.

Handelsavtalet är inte bara ekonomiskt utan också strategiskt viktigt för både USA och Vietnam i förhållande till Kina, som inte är med i TPP- förhandlingarna.

USA har intresse av att parera Kinas ökande inflytande och bevakar inte minst landets maktanspråk i Sydkinesiska havet, där Kina har territoriella konflikter med flera länder, bland andra Vietnam.

Enligt den amerikanska analysen har också vietnameserna nytta av närmare kontakter med USA om spänningarna med Kina skulle stegras.

Förra hösten började USA lätta på sitt vapenembargo mot Vietnam och USAs försvarsminister var nyligen på besök i Hanoi och lovade miljontals dollar i lån för köp av amerikanska patrullbåtar.

Nyhetsbyrån Reuters har rapporterat tidigare i sommar att Vietnam vill uppgradera sitt luftförsvar och att de diskuterar med flera amerikanska tillverkare om köp av flygplan, men har också, enligt Reuters, fört samtal med svenska SAAB om JAS-Gripen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista