Svårt driva in skatten i Grekland

2:04 min

Förhandlingarna mellan trojkan och Grekland fortsätter och ett av kraven från långivarna är att Grekland ska göra nånting åt sitt skattesystem.

Till skillnad från Sverige, så är indrivningen där obefintlig, berättar Ann Olsson, före detta utvecklingschef hos kronofogden som deltagit i ett projekt i Grekland.

– I Sverige gör vi ju så att om du har en obetald skuld så ser vi till att ta in delar av din lön eller att kronofogden säljer helt enkelt tillgångar för att kunna betala dina skulder, säger Ann Olsson och fortsätter:

– Det jag såg i Grekland är att man inte tillämpade det här med exekutiva auktioner, istället hade man avbetalningsplaner. Och när en skuldsatt inte betalade, då förlängde man avbetalningsplanen och man stod där egentligen och snurrade på avbetalningsplaner.

Ann Olsson ledde för några år sen ett projekt för trojkans räkning, det vill säga Internationella valutafonden, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen.

Syftet var att lära grekerna hur man gör för att driva in skatter och skatteskulder i bland annat Sverige.

Och trots att lagen ställer ungefär samma krav i Grekland som i övriga Europa, så tillämpas den inte i samma utsträckning, säger Ann Olsson, som berättar att de grekiska kollegorna skakade på huvudet när de fick höra hur man gjorde i Sverige med den som inte betalar sin skatt.

– De blev väldigt förvånade, "säljer ni hus för att betala skatteskulder", frågade de. Man tillämpar inte de delarna i reglerna helt enkelt.

Den låga skatteviljan beror till stor del på att grekerna inte tror på staten, säger Ann Olsson.

– Man ser inte sambanden som vi till exempel gör i Sverige. Vi ser sambandet med att vi betalar in skatter och det går till det allmänna. Det sambandet finns inte i Grekland på samma tydliga sätt, säger hon.

Sandro Scocco, på den vänsterorienterade tankesmedjan Arena Idé, tycker inte att det är skatteskulderna som är det största problemet i Grekland, utan att folk överhuvudtaget inte redovisar sina inkomster. I alla fall de som har välbetalda yrken, säger han.

– Till exempel advokater är en av de absolut mest skattesmitande grupperna och de är kraftigt överrepresenterade i parlamentet också. Det har funnits en liten tendens till kleptokrati i Grekland, att man helt enkelt har samarbete mellan politiska och ekonomiska intressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista