Taxibolag satsar på språkutbildning

1:25 min

Taxiförare som inte kan svenska kan av en del upplevas som ett problem. Därför drar taxibolaget Taxi 020 igång en internutbildning i svenska för de förare som behöver.

I våras genomfördes en testutbildning med volontär-lärare från Röda Korset. Nu har testomgången utvärderats och man har bestämt sig för att dra igång en regelbunden, grundläggande utbildning i svenska för de förare som behöver från och med september i år.

– Vi visste inte riktigt vart det skulle leda, men när vi sen summerade alltihopa och gjorde en uppföljning så kunde vi ju konstatera att de flesta hade blivit lite bättre i svenska. För mig var det viktigaste att de blev lite mer motiverade att bli bättre på svenska. Det vill säga ta del mer av svenska nyheter, läsa svenska tidningar och titta på svensk tv, säger Frederick Scholander, marknadschef på Taxi 020.

En av de som gick vårens testutbildning var Hajir Hajirahim Kashi från Iran. Han kom till Sverige för två år sedan och hans modersmål är persiska.

I ett år har han varit taxichaufför och innan han gick utbildningen var det väsentligt jobbigare för honom att få allt att fungera i jobbet:

– Jag hade mycket problem att prata med växeln och med kunder. Efter kursen är det mycket bättre, säger han.

På Taxi Stockholm erbjuder man inte någon liknande svenskundervisning för sina förare, säger presschefen Natalia Santos. Och man planerar inte det heller. Istället är det många som man säger nej till i rekryteringen för att språket inte är tillräckligt bra.

– När vi rekryterar så tittar vi på språkförmågan också, så att vi har krav på att man ska ha en viss nivå i svenska språket. Och det är klart att det händer att förare inte får anställning eller rekryteras till utbildningen eftersom de brister i språket. Då ser vi gärna att de kommer tillbaka om de verkar duktiga i övrigt, när de har förbättrat sina språkkunskaper, säger Natalia Santos, presschef på Taxi Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista