Vill se nya strategier mot den organiserade brottsligheten

1:16 min

Det behövs en ny strategi mot den organiserade brottsligheten i Sverige, skriver tre forskare vid Brottsförebyggande rådet i en debattartikel i DN som publicerades idag.

Forskarna vid Brottsförebyggande rådet anser att man i Sverige glömt bort att jobba förebyggande med den organiserade brottsligheten.

– Det beror nog på att man varit dåligt förberedda på att ta tag i den organiserade brottsligheten och att allt för mycket resurser satsats på att bygga upp exempelvis olika aktionsgrupper inom polisen istället, säger Lars Korsell som är forskare vid Brå.

Forskarna anser att hela samhället måste arbeta mot den organiserade brottsligheten och de förslår några åtgärder. Ett förslag rör den offentliga sektorn.

– Den offentliga sektorn som omsätter omkring 600 miljarder kronor varje år måste blir mer vaksam över vilka företag de gör affärer med, säger Lars Korsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista