Bakgrund: Detta hände i Srebrenica den 11 juli 1995

Det är en fråga som fortfarande är aktuell nu, 20 år senare. Inför denna minnesvecka la Storbritannien fram ett förslag till resolution i FN:s säkerhetsråd om att det som hände i Srebrenica ska betecknas som ett folkmord på den bosniakiska/muslimska befolkningen. Den brittiska tanken var att resolutionen skulle bli en väg att hedra och minnas offren för det mördande som pågick för 20 år sedan.

Tidslinje: Krigen som splittrade Jugoslavien

Den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget förutsågs av många. Srebrenica tömdes på militärer och högt uppsatta tjänstemän. Kvar blev så kallat "vanligt folk" och flyktingar från kringliggande byar som i den pågående etniska rensningen hade lyckats ta sig dit.

Srebrenica var en av tre enklaver med bosniaker eller muslimer inne i det östra Bosnien som kontrollerades av Bosniens serber. Enklaverna skyddades av lätt beväpnade FN-soldater, i Srebrencia kom de från Nederländerna.

I april, maj och juni pågick diskussioner mellan västmakterna och de inblandade i det pågående kriget om vad som skulle hända med dessa enklaver. Serberna krävde att de skulle utrymmas eftersom de var helt omringade av serber medan de som befann sig inne i enklaverna vägrade, antagligen av rädsla för vad som skulle hända med männen vid en evakuering kontrollerad av de bosnienserbiska styrkorna.

I början av juli kunde sammandragningar av trupper märkas kring Srebrenica och i den bosniska huvudstaden Sarajevo vände sig de bosniakiska ledarna till FN och varnade för att ett folkmord skulle kunna äga rum. Däremot gav de ingen order om evakuering eller vädjade om hjälp hos FN vid en evakuering. Invånarna i det omringade Srebrenica gjorde bedömningen att det var säkrare att stanna kvar eftersom de ändå levde där under FN:s beskydd.

När så de bosnienserbiska styrkorna gick in i den lilla staden, vackert belägen i botten av en djup dalgång, så begav sig invånarna i väg till FN:s högkvarter där för att söka skydd men de avvisades. FN:s speciella sändebud i Bosnien skickade ett telegram med innebörden att det nu var bosnienserberna som skulle skilja männen i vapenför ålder från övriga invånare, vilket FN inte kunde göra något åt.

Under överinseende av nederländska soldater skötte serberna den förfärliga uppdelningen - åldringar, kvinnor, småbarn viftades i väg till väntande bussar medan männen och pojkarna drevs iväg i en helt annan riktning för transporter ut till rena avrättningsplatser.

Det finns ett ohyggligt vittnesmål från krigsförbrytartribunalen i Haag, Drazen Erdemovic, ingående i en exekutionspatrull. Han berättar om hur dessa patruller till slut bad om att få sitta ner och skjuta när våg på våg av män och pojkar fördes fram för att avrättas. Några få överlevde detta helvete, de kastade sig ner innan första skottsalvan slog in i kropparna och kunde sedan gömma sig under sina döda grannar tills mörkret föll och därefter smyga bort och fly undan.

Från den bosnienserbiska sidan hävdades att det här var krigsförbrytare. De här männen skulle från sin av FN skyddade enklav ha begett sig upp på bergssidorna utanför Srebrenica och dödat gamla serber, som fortfarande bodde kvar där. Det var delvis sant - det hände också. Men de männen hade redan gett sig ut i skogarna och var på flykt sedan flera dagar. De visste vad som skulle hända om de hamnade i händerna på Bosniens serber.

Mellan sju och åtta tusen bosniaker massakrerades dagarna efter den 11 juli. I striderna ute i skogarna sköts både bosniaker och serber. Men massavrättningarna på obeväpnade män och pojkar av bosniakiskt eller muslimskt ursprung ägde oavvisligen rum.

Det brittiska förslaget till resolution i FN om att slå fast att det som hände i Srebrenica var ett folkmord omintetgjordes av Ryssland, som la in sitt veto i säkerhetsrådet efter att ha uppvaktats av Serbien och bosnienserberna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista