Allt fler tvättbjörnar synliga i Sverige

1:41 min

Antalet misstänkta iakttagelser av tvättbjörn blir allt fler i Sverige, och illegal husdjursimport verkar göra att djuret dykt upp i Sverige. Skadedjuret är ett hot mot faunan, förökar sig fort och trivs i stan.

- Mördarsnigeln är en liten fläkt i jämförelse, säger P-A Åhlén på Jägareförbundet.

Under 2014 kom 19 tips in från allmänheten om misstänkta tvättbjörnar i Sverige. En av dem bekräftades, då en död tvättbjörn hittades på en strand utanför Falsterbo i mars. Året innan fångades och avlivades en tvättbjörn utanför Gamleby i Småland. Det visade sig också att honan hade fött ungar.

– Tvättbjörnen bosätter sig gärna i mänskliga byggnader. Man kanske hör nåt på vinden, tittar upp och då är det en tvättbjörnshona där som fött upp en kull ungar och lagat latriner. Mördarsnigeln är en liten västanfläkt jämfört med om vi skulle få en etablering av tvättbjörn i Sverige, säger P-A Åhlén, expert på invasiva rovdjur på Jägareförbundet.

I Tyskland släpptes två tvättbjörnar fria på order av Hermann Göring på 30-talet. Under kriget bombades också en pälsfarm i landet, och ytterligare ett 40-tal kom ut i det fria. Det lilla antalet som släpptes ut i naturen då, har idag vuxit sig till en population på över miljonen. I Sverige ligger den i toppen på listan över arter experterna inte vill ha in i landet.

– Den har ju inget klimatproblem med att etablera sig här. Och i och med den illegala husdjursimporten så har den en uppenbar risk för att komma in, säger P-A Åhlén.

I december 2013 dömdes en 47-årig norsk bonde till 15 månaders fängelse. På sin gård utanför Kristiansand hade mannen fyra tvättbjörnar, fyra mårdhundar och tre näsbjörnar som hade importerats illegalt. En tvättbjörn hade desutom rymt från farmen.

Det är troligen också illegal import via nätet eller från affärer i länder där tvättbjörnen är tillåten, som gör att tvättbjörnen un börjat dyka upp i Sverige.

– Det finns webbsidor där man kan hitta allt, rubbet. Exotiska däggdjur, apor, rovdjur, det finns hur mycket som helst. Det här med husdjurshandeln kommer vara en ständig och stor källa till nya invasiva arter, säger P-A Åhlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista