Analytiker varnar för finanskris

1:32 min

I Kina har börserna rasat i dag - och analytiker varnar nu för en kommande finanskris.

Raset började redan vid öppning då Shanghaibörsen sjönk som en sten - ner sju procent.

Sedan hämtade den sig något men hade vid stängning inte nått högre än minus sex procent.
Hongkong drogs också med - lika mycket - och oron spred sig österut till Japan som har mycket handel med Kina och där Nikkei-index slutade på drygt 3 procent minus.

Detta trots de stödåtgärder den kinesiska regeringen satt in för att dämpa fallet som pågått i veckor. På tre veckor har Shanghaibörsen fallit med 30 procent.

Idag uppmanade regeringen i Kina statliga bolag att gå in och stödköpa aktier för att stötta marknaden. För att hindra raset stoppades också handeln med aktierna i närmare 1300 företag, närmare hälften av alla som finns på börsen.

Centralbanken har också lovat att gå in med som det uttrycks "riklig likviditet" till aktiemarknaden. Hur mycket pengar det handlar om framgår inte.

Mäklare har också varnats för att sälja ut aktier till underpris. Något som kan bidra till fortsatt ras.

Men nu råder tveksamhet till om åtgärderna räcker för att hejda raset. Enligt flera analytiker kan kaoset på den kinesiska marknaden vara ett värre hot mot världsekonomin än eurokrisen.

Kinesiska myndigheter har försökt lugna investerare i Kina med att nedgången är normal - efter en lång tid av uppgång. Men hittills tycks det inte ha hejdat fallet neråt.