Israeliska officerare vill hjälpa gazabor

2:00 min

En grupp höga israeliska officerare föreslår nu att Israel lättar på alla de restriktioner som landet infört för att isolera Gazaremsan. Förslaget offentliggörs idag, på årsdagen av utbrottet av förra årets femtio dagar långa Gazakrig.

Omkring 2 200 döda gazabor. 73 döda israeler. Runt 19 000 raserade eller förstörda hus och fler än 100 000 hemlösa i Gaza. Några få skadade hem och byggnader i Israel.

Det är resultatet av förra sommarens krig mellan Israel och Hamas-regimen i Gaza. Besöker man Gazaremsan i dag kan man nästan tro att kriget tog slut bara för några dagar sedan, för återuppbyggnaden går långsamt, för att inte säga går nästan inte alls.

Orsaken är bland annat de hårda restriktioner som Israel har lagt på gods som får föras in i Gaza. För till exempel sådant som krävs för att för att bygga, som cement och armeringsjärn. För det kan ju också användas av Hamas för att bygga tunnlar in i Israel eller bunkrar och befästningar. Dessutom är Gazaremsans ekonomi raserad. Arbetslösheten är omkring 40 procent.

Men för att göra livet lättare för Gazaborna och kanske också hatet mot Israel något mindre, föreslår nu en grupp höga israeliska officerare att man underlättar både för varor och människor att ta sig in och ut ur Gazaremsan.

Mer byggmateriel skulle kunna föras in på de över 500 lastbilar som Israel dagligen tillåter passera in i Gaza. Och man skulle kunna ge gazabor tillstånd att arbeta i Israel och därmed ge ekonomin lite draghjälp. Och också tillåta de som vill att åka utomlands.

– Så länge Gazas ekonomiska problem är olösta är det fortfarande risk för nya krig, säger en av de israeliska officerarna.

Men för att det här skall bli verklighet måste officerarna först övertyga landets försvarsminister och sedan förstås också premiärminister Benjamin Netanyahu. Och då krävs en rejäl omsvängning från hans sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista