Magdalena Andersson om krisen i Grekland: Jag känner stor oro

1:53 min

Den grekiska regeringen ansökte idag om nya nödlån från EU. Det möts av krav från unionen på att grekerna redan i morgon presenterar en trovärdig reformplan för ekonomin och statsfinanserna. Blir det inga resultat av förhandlingarna senast söndag så blir det inga lån, säger EU:s ledning och viktigaste medlemsländer. Så här reagerar finansminister Magdalena Andersson på dessa tuffa krav.

– Läget är ju oerhört bekymmersamt. Jag känner stor oro, inte minst inför hur utvecklingen ska vara i Grekland och för det grekiska folket, men också vad det betyder politiskt för europasamarbetet, säger Magdalena Andersson.

Den ansökan Grekland lämnade in idag om nya nödlån är att klara landets och statens ekonomi på kort sikt. Hög tid, menar Magdalena Andersson.

– Det är naturligtvis positivt. Det var ju en stor besvikelse, om jag förstått det rätt, från många finansministrar igår att det ännu inte fanns något man kunde diskutera utifrån, så vet var naturligtvis positivt att det här kom, säger Magdalena Andersson.

Nödlånen löser inte Greklands ekonomi problem. För det krävs kraftiga skuldavskrivningar, menar många politiker och debattörer. Men en eventuell skuldavskrivning är inget för den svenska regeringen att lägga sig i.

– De som står med de stora lånen är ju de andra euroländerna. Det handlar i praktiken om skattebetalarna i de länderna som lånat ut stora pengar till Grekland och som man inte skulle få tillbaka, men det är något som måste diskuteras mellan de parterna, säger Magdalena Andersson.

När den grekiska premiärminister Alexis Tsipras talade inför EU-parlamentet idag var det i en mer försonlig ton än tidigare. Den förändringen verkar inte bita på finansministern.

– Hur man låter enskilda dagar eller om man byter ut enskilda ministrar så är det inte det som kommer att avgöra detta. Det som avgör är vilka konkreta förslag den grekiska regeringen kommer med, säger Magdalena Andersson.

EU har fått hård kritik för sitt agerande de senaste dagarna. Men den ställer sig finansminister inte bakom. De nya stora problemen är ett resultat av att grekerna höll en folkomröstning om EU:s krav på samarbete och ekonomiska förändringar.

– Sedan har Eu-ledarna på olika sätt försökt agera konstruktivt trots den mycket svåra situationen, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista