Pensionsmyndigheten kan frysa utbetalningar

2:02 min

Den skakiga situationen i Grekland har lett till att Pensionsmyndigheten nu överväger att stoppa utbetalningarna av de svenska pensionerna som går till grekiska konton. 

– Under veckan tittar vi på i samtal med de storbankerna i Sverige om utbetalningarna för juli ska stoppas, säger Anna Ryberg pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Den ekonomiska turbulensen kring Greklands banker gör att Pensionsmyndigheten nu överväger att stoppa pensionsutbetalningarna för de runt 4300 personer med svensk pension som bor i Grekland och får sin pension utbetald till ett grekiskt konto. Inget beslut är taget ännu men ett preliminärt beslut ska tas på fredag baserat på bankerna rekommendationer och anledningen är att man är orolig att för att Greklands banker kan gå omkull.

– Om de grekiska bankerna går i konkurs så försvinner pengar som finns på grekiska konton helt och hållet. Det vill säga pensionär som får utbetalningar från Sverige och har grekiska konton, deras pengar försvinner. Det vill vi säkerställa inte händer. Därför kan vi stoppa utbetalningarna för att de ska få sina utbetalningar senare när läget är mer stabilt, säger Anna Rydberg.

Enligt Pensionsmyndighetens egna siffror bor strax under 5 000 personer med svensk pension i Grekland.

En av dem är Georgios Kyrlis som jobbade större delen av sitt yrkesverksamma liv i Sverige, bland annat på tidigare Föreningsbanken. Han har därför hela sin pension från Sverige. Han tycker att det i nuläget är för tidigt att stoppa utbetalningarna.

– Vad ska man leva på om inte pensionen kommer. Men den kritiska dagen är på söndag.

Georgios berättar att många i Grekland redan delvis förberett sig på ett liknande scenario och tagit ut pengar som man stoppat i madrassen. Men han tycker främst att Pensionsmyndigheten borde skjuta upp beslutet till efter helgen, eftersom det efter det planerade EU-mötet på söndag kommer vara tydligare om Grekland kan vara kvar i eurosamarbetet eller inte.

– Är så att Grekland hamnar utanför EU är det bara bra att hålla i pengarna, säger Georgios Kyrlis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista