Börsraset kan skada Kinas regering

1:13 min

Att Shanghaibörsen har fallit med 30 procent på bara tre veckor kan få stora politiska konsekvenser i Kina. Det säger Klas Eklund ekonom på SEB och författare till boken Kina: den nygamla supermakten. För börsraset kan skada Kinas regering.

– En börsbubbla har spruckit och det gör regeringen och myndigheterna väldigt nervösa för de har varit med och blåst upp bubblan och därför så skadar det här deras legitimitet. Samtidigt som det så klart inte är bra för Kinas ekonomi, säger Klas Eklund.

Kinas börser har varit svajiga även tidigare, men de senaste åren har regeringen gått ut med att aktiemarknaden ska moderniseras och uppmanat vanligt folk att investera i aktier.

– Och nu har man nästan 100 miljoner kineser som sparar i aktier. Men den här åtgärden har bidragit till att börsens värde har pumpats upp, den har varit övervärderad, säger Klas Eklund.

Och då räcker det, enligt Klas Eklund, med att Kinas ekonomi saktar in något, för att luften ska gå ur aktiemarknaden. Hittills har kinesiska myndigheter inte lyckats stoppa fallet, trots flera stödåtgärder. Och det är tydligt att regeringen är oroad, säger Johan Andrén vid Handelsbankens kontor i Hong Kong.

– Vad man befarar är att det kan bli social oro för att vanligt folk har förlorat jättemycket pengar i sina aktieportföljer.

Men hittills är det faktiskt inte privatspararna som är de stora förlorarna, säger Johan Andrén.

– Det är framförallt inte folk som förlorar pengar, det är företag, säger han.