Stränga regler för nya lån till Grekland

2:16 min

I dag måste Grekland lämna in ett detaljerat förslag på besparingar och reformer till eurogruppen för att landet eventuellt ska kunna inleda konkreta förhandlingar om ett nytt nödlånepaket ur eurozonens räddningsfond ESM.

Förslaget måste vara mycket detaljerat för att kunna ligga till grund för nya förhandlingar säger den tyska regeringen.

– Vi försöker för närvarande utröna om det ens finns någon poäng med att inleda förhandlingar, säger Martin Jäger, talesperson för den inflytelserike tyske finansmininstern, Wolfgang Schäuble.

Det uttalandet uttrycker väl med vilken försiktighet den tyska regeringen nu ser på möjligheterna att komma överens med Grekland även om förbundskansler Angela Merkel häromdagen utmanade en allt mer skeptisk hemmaopinion genom att säga att hon nu är öppen för ytterligare ett nödlånepaket.

Nya lånemiljarder för Grekland kan dock bara komma från eurozonens permanenta räddningsfond, ESM. Och alla euroländerna, även Grekland, har skrivit under de stränga regler som finns för ESM-lån.

Till exempel måste ESM:s råd avgöra om tillståndet i landet som söker lån, Grekland alltså, verkligen utgör en fara för finansstabiliteten för hela eurozonen.

Dessutom måste rådet anse att ansökarlandet kan hantera sina skulder, vilket det inte är helt lätt att argumentera för att Grekland faktiskt gör.

Det står också uttryckligen i reglerna för ESM-lån att villkoren för lånet därifrån ska vara stränga. Och det finns fler hakar.

– Först när Förbundsdagen har sagt ja kan de faktiskt förhandlingarna för oss tyskar inledas, säger Martin Jäger på det tyska finansministeriet.

Det tyska parlamentetet måste alltså, tillsammans med flera andra euroländers parlament, till och med godkänna att konkreta förhandlingar inleds, något som först kan göras i början av nästa vecka.

En annan högt uppsatt regeringstjänsteman säger dock till Ekot att förbundskansler Merkel aldrig kommer be förbundsdagen om ett mandat att förhandla om hon inte är helt säker på att det kommer gå igenom med trygg marginal.

Morgondagens väntade förslag från Grekland måste alltså vara så detaljerat med reformförslag så att eurons finansministrar på lördag och sen EU:s stats- och regeringschefer på söndag kan ge en rekommendation om att formella förhandlingar ska inledas.

Det kommer alltså att ta sin tid innan pengarna från ESM kommer till Grekland, om de verkligen blir ett avtal. Därför har flera inblandade öppnat dörren för att Europeiska centralbanken ska stå för en tillfällig finansiering för att Grekland ska klara sina akuta betalningar. Hur en sådan ska isåfall ska fungera återstår också att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista