Fyra år sedan Sydsudan fick sin självständighet

2:00 min

I dag är det fyra år sedan världens yngsta land, Sydsudan fick sin självständighet. Det är ingen särskilt munter födelsedag flera miljoner människor är på flykt och inbördeskrig råder i flera delar av landet.

För fyra år sedan var optimismen i landet stor. Sydsudan hade länge önskat självständighet från norra Sudan och en stor majoritet röstade för självständighet. Michael Sahlin, ambassadör och förre detta sändebud i Sudan var på plats för fyra år sedan.

 - Det var en kaotisk och glädjefylld fest, men jag kände redan då en stor oro - vad ska det bli av det här, eftersom ingenting av Sydsudans inre konflikter och ingenting av konflikterna mellan Sudan och Sydsudan egentligen var lösta, men man chansade på att go ahead i alla fall.

Sprickorna inom det nya landet blev uppenbara när president Salva Kiir sparkade rivalen och vicepresidenten Riek Machar i slutet av 2013. På bara ett par veckor hade strider mellan regeringstrupper och rebellgrupper brutit ut.

Inbördeskrig i Sydsudan har tvingat över två miljoner människor på flykt och landets stora oljetillgångarna till trots är landet fortfarande ett av Afrikas allra fattigaste. Människor svälter, våldet tar grymma uttryck och fredsinsatserma har misslyckats.

Vid tiden för självständigheten hade Sydsudan stort stöd från viktiga aktörer såsom EU och USA.

- Det finns ett mått av svek tycker jag mot Sydsudan som ändå var en sån där prestigefylld planta. Nu hör man inte särskilt mycket talas om det och det är få regeringar som satsar tungt på att finna fred just där. konstaterar Michael Sahlin ambassadör och förre detta sändebud i Sudan.

Fråga: Går det att lösa det här, finns det hopp?

- Det har varit en oerhört stor utmaning för det internationella fredsarbetet att hitta en metod som är inkluderande nog för att vara relevant men ändå skarp nog för att ge omedelbart resultat, så förr eller senare ska det nog gå men det ser väldigt svårt ut. Säger förre detta sändebudet Michael Sahlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista