Brics-länderna håller toppmöte i Uralbergen

1:51 min

I dag och i morgon tar president Putin emot en rad världsledare med Kinas president i spetsen för två toppmöten i Uralbergen. För Ryssland är det viktigt att visa att landet inte är internationellt isolerat, trots EU:s och USA:s sanktioner. De båda toppmötena är också en bekräftelse på det allt närmare samarbetet mellan Ryssland och Kina, menar Putin.

– Om vi förenar våra krafter kan vi tillsammans bemästra alla problem, sa Putin till Kinas president Xi Jinping när de två träffades för ett förmöte i går kväll.

De två möts nu så ofta att deras överläggningar har blivit ren rutin.

Det är i staden Ufa, drygt tusen kilometer öster om Moskva, som först ledarna för Brics-länderna ska mötas. Det vill säga Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Sedan möts den så kallade Shanghaiorganisationen, en säkerhetsorganisation med Ryssland och Kina som kärna men där också flera centralasiatiska stater ingår.

På det här mötet kommer också Indien och Pakistan att väljas in som medlemmar i organisationen som ursprungligen mest handlade om terrorbekämpning men som med tiden fått mer civila inslag.

För Putin är det viktigt att få frottera sig med ledare för en rad viktiga och folkrika länder för att tona ner intrycket att landet är isolerat. På ett djupare plan handlar det för både Moskva och Peking om en strävan att skapa en motvikt till de kraftcentra i världen som domineras av västvärlden.

På mötena kommer man att diskutera en rad av de aktuella världsfrågorna som Ukraina, Grekland och kampen mot IS - demonstrativt utan att USA eller EU får vara med och lägga sig i.

Planerna på att skapa ett alternativ till västvärldens projekt var länge mest symboliska men har succesivt fått mer substans.

Förbindelserna mellan Kina och Ryssland har länge varit skakiga men på senare tid verkar de ha fattat det strategiska beslutet att bli mer genuina allierade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista