Viktigt att "eliminera osäkerhet" om stängda banker

1:47 min

Desperationen hos grekerna över de stängda bankerna kan jämföras med känslan efter en naturkatastrof.

Det säger Sara Jonsson som forskar på ämnet vid centrum för bank och finans på KTH.

– Det här är en helt ny situation som de inte upplevt förut. De har väldigt lite kunskap och får lite information. Den risken de upplever handlar ofta om den egna hälsan, därför kan risken jämföras med den efter en naturkatastrof, säger Jonsson.

För två år sedan var Cypern i ett liknade läge som Grekland är i i dag.

Cyperns två största banker stängdes eftersom de vara nära att gå i konkurs.

Efter det fick tusen cyprioter frågan om hur de upplevde situationen. En undersökning som Sara Jonsson sedan använt i sin forskning.

– Där gick det ändå hyfsat lugnt till, det blev ingen panik. Men situationen på Grekland är mycket mer allvarlig. Det är ett helt annat katastrofläge än det var på Cypern.

Känner du en starkare oro för att det ska bli våldsamma reaktioner i Grekland?

– Det tror jag absolut, jag tror att det finns en större grad av desperation bland de grekiska medborgarna än det gjorde på Cypern.

De grekiska bankerna har varit stängda i åtta arbetsdagar och det är fortfarande oklart om Grekland kommer att vara kvar i eurosamarbetet när bankerna öppnar igen.

Sara Jonsson tror att det bästa sättet att lugna grekerna är att se till att de får så mycket information som möjligt.

– Det är väldigt viktigt att kommunicera vad som händer och att man försöker ha en tidsplan för hur länge bankerna ska vara stängda så att man eliminerar så mycket osäkerhet som möjligt, säger Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista