EU kritiserar Mastercards avgifter

EU-kommissionen misstänker att kortföretaget Mastercard genom sitt avgiftssystem bryter mot EU:s konkurrensregler. Avgifterna bedöms i vissa fall också vara för höga, vilket indirekt kan kosta kunderna.

Det är främst handeln som tvingas betala avgifter för transaktioner. Om en kund med ett tyskt bankkort köper ett par skor i en svensk affär behöver affären betala en avgift för att kompensera kundens tyska bank för transaktionsavgiften.

Detta har främst betydelse för den ökade näthandeln mellan EU-länder.

Hur hög avgiften är fastställs av Mastercard och varierar mellan olika EU-länder.

I Sverige är den högre än i Tyskland. Men om svenska affärer därför skulle välja tyska banker skulle de enligt Mastercards avgiftssystem ändå tvingas betala den svenska avgiften.

Och det här, menar EU-kommissionen, kan bryta mot EU:s konkurrensregler.

Mastercard kritiseras också för att ta ut för höga avgifter för köp gjorda med utomeuropeiska bankkort.

Ekot har varit i kontakt med Mastercards europeiska kommunikationskontor men Mastercard vill inte lämna några kommentarer till kritiken utan hänvisar till ett skriftligt uttalande där man säger att man ska samarbeta med EU-kommissionen och att man har både handeln och kundernas intresse för ögonen.

Konkurrenten Visa sänkte sina avgifter 2013 efter en liknande granskning av EU, skriver AFP. Kommissionen har granskat Mastercard och Visa i flera år till följd av klagomål om höga avgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista