Nya anti-terrorlagar hotar egyptiska medier

2:17 min

Pressfriheten i Egypten står inför sitt största hot sedan revolutionen 2011. Det menar en enad journalistkår som hänvisar till att en ny planerad antiterrorlag innehåller flera punkter som om de genomförs, slår undan benen för landets fria media.

– Det här är en lag med syfte att straffa journalister för att de utför sitt jobb som journalister, säger Ahmed Ragab som är redaktionschef på en av de största oberoende dagstidningarna i landet, Al Masry Al Youm.

Attacken mot egyptiska armén i Sinai i förra veckan och mordet på landets riksåklagare, Hisham Barakat, blev den utlösande faktorn för regeringen att skynda på arbetet med att införa en anti-terrorlag som varit under beredning i flera år.

Men fem av de 54 artiklarna i den nya lagen har varit okända och har nu gett upphov till en livlig debatt, där Egyptens journalistkår varnar för följderna av antiterrorlagen.

Bland annat kan den som påstås sprida terrorpropaganda på nätet straffas med fem års fängelse.

Det blir också förbjudet att utan tillstånd fotografera eller spela in material under terrorrättegångar.

Men den allvarligaste punkten, enligt landets journalistkår, är artikel 33, som innebär att den som rapporterar information kring terrordåd som motsäger regimens uppgifter, kan dömas till minst två års fängelse.

– Det kommer inte lämnas något utrymme för fri media, utan regeringen vill ha statskontrollerade nyhetsbyråer, där informationen består av styrda kommunikéer, säger redaktionschefen Ahmed Ragab.

Enligt honom har den fria pressen i landet inte stått inför ett större hot sen den gamle diktatorn Mubaraks dagar. När han föll, förlorade staten den stenhårda kontrollen man haft över pressen. 

Även Muslimska Brödraskapet, som vann valet efter revolutionen 2011, försökte kontrollera journalistiken, säger Ahmed Ragab, Det var alldeles för många radikala krafter i rörelse, många partier på alla kanter och brödraskapet försökte, men lyckades inte få kontroll över media.

Det Al Sisi och den nya regimen insåg efter att brödraskapet fick folket emot sig, var att nyckeln till detta låg hos media, som nu kunde agera fritt efter Mubaraks fall.

– Detta fick regimen att inse hur viktig media är och hur det genom den går att kontrollera massorna, säger Ahmed Ragab.

Regeringen å sin sida försvara lagen med att den behövs eftersom terrorverksamheten ökat efter att brödraskapet förlorade makten.

Den nu mest kritiserade punkten i antiterrorlagen, artikel 33, som berör pressen, är skapad för att förhindra att kaos och panik sprids bland befolkningen, inte för att slå undan benen för fri media, säger en regeringstalesman till den egyptiska tidningen Al Ahram.

Den nya antiterrorlagen har redan godkänts av landets högsta juridiska råd och ska nu beredas vidare av regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista