Bryssel och Grekland är inte överens om reformpaket

2:17 min

I Bryssel är det genomgång av Greklands låneansökan som skickades in i går. Ekots utsände, Andreas Liljeheden, rapporterar från Bryssel.

Vad säger man om Greklands ansökan?

– En journalist sa att i Grekland säger man att man fick ett positivt besked från Juncker, EU-kommissionens ordförande, men det var ingenting som bekräftades eller förnekades i dag. Det man sa var att man håller på med sin analys. I dag ska Juncker ha en telefonkonferens med ECB:s chef och Eurogruppens ordförande. Sedan ska man rapportera vidare det till euroländernas finansministrar som ska diskutera detta i morgon, säger Andreas Liljeheden.

Vilka andra reaktioner har kommit in?

– Överlag kan man säga att de här reformerna som kommit in närmar sig de krav som långivarna ställde tidigare. Men om man går in i detalj och tittar på förslagen så finns det en del skillnader mellan vad man föreslår och de krav som man tidigare ställt. Till exempel skattelättnader för öar, där ville långivarna ha samma skatt för alla öar, och det regeringen föreslår är olika skatt. Det finns även en skillnad när det gäller hur mycket man ska spara på försvaret. Man är alltså inte helt överens.

– En annan sak handlar också om skuldnedskrivningen som inte står med i reformpappret specifikt. När man ska analysera den här låneansökan ska man titta på det ekonomiska läget och då tittar man även på skuldnivån. Så även om det inte står med kommer man att föra en diskussion om det här, säger Andreas Liljeheden, Ekots utsände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista