En av fem i Ryssland anser att homosexuella måste isoleras

1:24 min

Toleransen mot homosexuella minskar kraftigt i Ryssland, visar en färsk undersökning från ett statligt opinionsinstitut. 80 procent av de ryska medborgarna är till exempel emot att homosexuella ska få gifta sig.

Den senaste jämförbara undersökningen av attityderna i Ryssland gjordes för tio år sedan och sedan dess har motståndet mot homosexualitet ökat kraftigt i takt med att landet blivit alltmer konservativt under president Putin. 

2005 var visserligen en majoritet, 60 procent, mot samkönade äktenskap men nu har den siffran alltså ökat till 80 procent. En av fem i Ryssland anser att homosexuella är så farliga för samhället att de måste isoleras; det är nästan en fördubbling på tio år.

En förklaring till förändringen är säkert den lag som trädde i kraft för i dagarna två år sedan som förbjuder, som det heter, propaganda för icke-traditionella sexuella relationer. Formellt gäller den bara sådant som riktar sig till barn men i praktiken har den lett till en hårdnande attityd mot homosexuella överlag.

Homosexualitet är dock fortfarande tillåten i Ryssland och till exempel i Moskva finns många fungerande gayklubbar. Men 41 procent av den ryska befolkningen anser att myndigheterna måste ta i tu med hårdhandskarna mot homosexuella, så att, som de uppfattar det, problemet försvinner.

Dock anser aningen fler trots allt att staten inte ska lägga sig i människornas sexuella läggning eller anser att de homosexuellas rättigheter ska garanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista