Vårdcentral, sjukvård, spruta, dator
Foto: TT

Medicinska sekreterare på väg att bli ett bristyrke

"På en del ställen är det ju väldigt krisartat"
2:07 min

Vid sidan om läkarna och sjuksköterskorna ser nu de medicinska sekreterarna ut att kunna bli ett bristyrke i vården.

Mer än hälften av landstingen uppger för Ekot att det blivit svårare att rekrytera medicinska sekreterare bara det senaste året.

I Kalmar läns landsting blev bristen tydlig när de skulle rekrytera årets sommarvikarier.

– Det är massor att göra faktiskt, vi är en kort redan innan och vi fick ingen semestervikarie alls. Det är likadant överallt och på en del ställen är det ju väldigt krisartat, säger Elisabeth Ingesson som är medicinsk sekreterare på Västerviks Sjukhus.

Hon ser tydliga konsekvenser för patienterna när tidsbristen gör att uppdrag läggs på hög. Till exempel finns risk för att kallelser till återbesök, remisser eller intyg skickas ut senare än det var tänkt.

De som räknade med att läkarsekreterarna som de kallades förr inte skulle behövas när allt mer av vården digitaliserades hade fel.

– Det har inte blivit så, vi är samma styrka. Det går åt mycket mer till att kontrollera, mycket mer statistik och uppgifter som vi gör i dag, och vi håller på med diagnosregistrering och sådant som vi inte gjorde innan.

13 av 21 landsting och regioner beskriver i Ekots enkät att det blivit svårare att rekrytera utbildade medicinska sekreterare det senaste året.

Det finns också de områden där problemet funnits länge och fyra landsting har i dag mycket svårt att hitta personal.

Och nu närmar sig många pensionsåldern.

– På min egen klinik är det sex personer som får gå i pension dom närmaste åtta åren, säger Elisabeth Ingesson.

Andelen medicinska sekreterare som närmar sig pensionsålder är idag större än andra grupper inom vården och SKL räknar i en prognos med att det kommer behövas 9 000 olika vårdadministratörer totalt inom en tioårsperiod.

I höst startar visserligen 17 nya utbildningar runt om i landet, men det väntas inte räcka för att fylla behovet, menar Pontus Juhlin som är personalansvarig för hälso-och sjukvården i Region Kronoberg.

– Det har blivit svårare och svårare de senaste åren, och därför har vi jobbat för att få den här utbildningen till regionen och i våras fick vi besked om att vi får den här utbildningen.

Och det här behovet ser också Marco Mattsson-Vukas, förhandlingschef på Landstinget Västmanland.

– Jag tror att vi behöver ha fler utbildningsplatser, det är en tydlig trend att efterfrågan ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".