Stort FN-möte i Etiopien

1:53 min

I dag samlas många av världens ledare i Etiopiens huvudstad Addis Ababa för att komma överens om hur nästa uppsättning globala utvecklingsmål ska finansieras.

Frågan rör alltså de mål FN sätter upp för att minska fattigdom och mänskligt lidande.

Men inför konferensen har det varit tuffa förhandlingar om hur stort ansvar rika länder ska ta.

När världens ledare nu samlas i Addis Ababa är det inte själva utvecklingsmålen som står i centrum, utan hur de ska kunna bli verklighet.

I september är det tänkt att de 17 nya globala utvecklingsmålen ska antas i FN:s generalförsamling i New York. Målen har siktet inställt på 2030 och ersätter de så kallade milleniemålen som löper ut i år.

De nya utvecklingsmålen är ambitiösa och tar ett större grepp på mänsklig utveckling än vad milleniemålen gjorde, och tar sikte på en jämställd, klimatanpassad värld med hållbar ekonomisk och social utveckling för alla människor - inom 15 år.

– 2015 har vi en unik chans att fatta beslut som kommer sätta sin prägel på hela världen i decennier framöver, och vi kommer försöka ta den chansen, sa Christine Lagarde, chef för internationella valutafonden IMF häromdagen och syftade på de två toppmötena i Addis Ababa och New York och det klimattoppmöte som följer i Paris i december.

Men det är mycket pengar som måste fram, runt fyra biljoner dollar per år, och det är stora motsättningar mellan världens rika och fattiga länder om hur finansieringen ska gå till som följer med in i förhandlingarna i Addis Ababa.

Uppskattningar visar att fattiga länder förlorar tio gånger mer på företags skatteplanering och olaglig kapitalflykt än vad de får i bistånd, så ett krav har varit att FN ska få mer muskler att reglera multinationella företags internationella skatteplanering.

Ett förslag som rika länder kraftigt motsatt sig. En annan långdregen tvistefråga är nivån på det traditionella biståndet.

I utkastet till slutdokument står att rika länder även i fortsättningen ska ge minst 0,7% av sin BNP i bistånd, men även om formuleringen överlever mötet, så är det i realiteten bara fem länder som ligger på den nivån idag - däribland Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista