Äldre par och Åsa Regnér Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio samt Malin Hoelstad/TT.
Äldreministern Åsa Regnér (S) tycker det är viktigt att äldre får komma ut. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio samt Malin Hoelstad/TT.

Miljardsatsning ska få ut äldre

1:29 min

Var fjärde brukare eller anhörig är missnöjda med hur mycket de äldre kommer ut, enligt en ny undersökning från Socialstyrelsen. Ansvarig minister tror att mer personal löser problemet.

– Med mer bemanning kan man stödja de äldre att gå ut, säger Åsa Regnér (S), äldreminister.

Enligt Greger Bengtsson, ansvarig för äldrefrågor på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ligger Sverige i topp om man jämför internationellt hur nöjda de äldre är med vården. Men frågan om att komma ut sticker ut.

– Det största förbättringsområdet är just utevistelse och sociala aktiviteter. Av det skälet är det också något som de flesta kommuner ser som ett angeläget förbättringsarbete, säger Greger Bengtsson.

Situationen skiljer sig mycket från boende till boende och kommun till kommun, och SKL har gjort en sammanställning som ska leda till förbättringar.

Det behövs mer personal, och den personalen behöver hitta metoder för att få ut de äldre, att bara fråga räcker inte. Det behövs individuella planer och till rent arkitektoniska lösningar.

– Det ideala är om hela boendet är på ett våningsplan nere vid marken, så man på ett enkelt sätt kan komma ut. Men ganska många boenden är inte på det sättet. Det gör att man också skulle behöva anpassa lokalerna.

Äldreminister Åsa Regnér presenterade vid vårbudgeten en satsning på 1 miljard på ökad bemanning inom äldrevården. Totalt under mandatperioden kommer 7 miljarder att satsas.

– Med mer bemanning så kan man stödja äldre i att komma ut. Det är bra för hälsan och bra för inspiration. Jag är väldigt mån om att de här pengarna ska vara tillskott, och inte istället för resurser man redan har, säger Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista