En journalist håller i en kopia av CPJ:s rapport om pressfriheten i Kenya. Foto: Ben Curtis/AP/TT.
En journalist håller i en kopia av CPJ:s rapport om pressfriheten i Kenya. Foto: Ben Curtis/AP/TT.

Dålig pressfrihet i Kenya

"Har länge framstått som ett land med fri press"
1:29 min

Pressfriheten i Kenya försämras i snabb takt, varnar den amerikanska pressfrihetsorganisationen CPJ. Hittills i år har nitton journalister hotats och en journalist mördats.

Det är en ny rapport från pressfrihetsorganisationen CPJ, Committee to Protect Journalists, som målar upp en bild av att pressfriheten i Kenya är på ett sluttande plan. Kenya, som i jämförelse med medieklimatet i flera av sina grannländer som Etiopien och Somalia, länge har framstått som ett land med fri press.

Det är fortfarande skillnad i regionen, konstaterar CPJ, som menar att förföljelserna mot journalister i Kenya är mer subtila än i grannländerna. Men hot, juridiska förföljelser och mord förekommer allt oftare, enligt rapporten.

Sen president Uhuru Kenyatta tillträdde 2013 har flera lagförslag lagts fram som tolkas som försök att vingklippa landets media. Ett exempel på det, som dock inte gick igenom, innebar att journalister kunde få yrkesförbud om man ”inte höll sig till ämnet”.

I en allt hetare säkerhetspolitisk situation, med trupper inne i grannlandet Somalia och regelbundna blodiga attacker från de somaliska terroristerna i al-Shabaab, har det fria ordet hamnat i kläm vid en tidpunkt när det behövs mer än någonsin, menar CPJ. Förutom säkerhetspolitiken är åtalet mot vicepresidenten William Ruto vid Internationella bråttmålsdomstolen i Haag ett ämne som gör att journalister kan råka illa ut.

Rapporten kommer bara någon vecka innan USA:s president Barack Obama kommer till Kenya, och CPJ:s chef Joel Simon säger att pressfriheten borde vara en punkt på presidentens agenda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".