Minst 28 döda i terrorattack i Turkiet

1:54 min

I Turkiet har minst 28 personer dödats och omkring 100 skadats i en misstänkt självmordsattack i staden Suruc nära den syriska gränsen.

S-politikern Evin Cetin till Radio Sweden: "Vi har avbrutit alla inköp och möjligheter att vara i området med omedelbar verkan"

– Det ligger döda kroppar i hela jävla parken, berättar S-politikern Evin Cetin för TT. 

Cetin är på plats för att tillsammans med två svenska kollegor distribuera hjälp in i det krigsdrabbade Syrien och har själv tillbringat mycket tid just vid det bombdrabbade kulturcentret den senaste veckan.

– Om vi inte hade åkt ut för att organisera inköp i dag, då hade vi varit på plats.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat explosionen, men i ett pressmeddelande slog Turkiets inrikesminister fast att det handlar om ett terrorattentat.

I staden Kobane har våldsamma strider mellan Islamiska staten och kurderna utspelat sig och är IS största förlust sedan de tog kontroll över stora delar av Irak och Syrien.

Evin Cetin förklarar att extremistmilisen Islamiska staten (IS) nu är hårt pressad i Kobane-området och att bombdådet troligen är en hämndaktion.

– För en månad sedan var det så att IS-anhängare tog sig i bilar från Suruc-gränsen till Kobane. På en ganska kort tid dödades över 200 personer i Kobane, säger hon.

Enligt medier befann sig 300 personer från ett lokalt socialistiskt ungdomsförbund i kulturcentret medan de förberedde en resa till Kobane där de skulle hjälpa till med uppbyggnaden av staden.

Två kurder dödades i en andra explosion som skedde strax efter den första söder om Kobane nära gränskontrollen till Syriens största stad Aleppo, rapporterar AP.

Turkiska myndigheter har enligt flera nyhetsbyråer gått ut med att IS troligen ligger bakom den misstänkta självmordsattacken. Och tidigare i dag gick Turkiets president Recep Erdogan ut och fördömde "de som ligger bakom attentatet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista